'Lord of the Rings': Wat gebeurde er eigenlijk in de mijnen van Moria voor het Reisgenootschap er langskwam?

'Lord of the Rings': Wat gebeurde er eigenlijk in de mijnen van Moria voor het Reisgenootschap er langskwam?

Lord of the Rings heeft een uitgebreide geschiedenis.

De mijnen van Moria vormen in Lord of the Rings: Fellowship of the Rings een van de meest opwindende scènes. Voordat het reisgenootschap van Frodo er aankwam, hadden de mijnen er al een rijke geschiedenis op zitten.

Het reisgenootschap ging pas naar de mijnen op het moment dat hun reis over de berg Caradhras bemoeilijkt werd door Saruman. De groep wordt bijna gedwongen om door de mijnen te lopen. Maar al snel blijkt dat de dwergen allemaal dood zijn en er enkel nog botten liggen. Hoewel het hele reisgenootschap z'n best doet om veilig te blijven en vooral ook stil te zijn, komen ze diep in de mijnen een Balrog tegen.

De mijnen van Moria
De mijnen van Moria staan ook wel bekend als Khazad-dûm. In Durin's lied uit de Silmarillion leer je dat de grotten gemaakt zijn door Durin zelf. Hij was een van de zeven eerste dwergenheren en richtte zijn eigen clan op.

Hij leidde hen in het mijnen van het lichte en ongelofelijk sterke mithril. Dat metaal werd als gewild spul gebruikt als basis voor wapens, harnassen en meer. Het werd al snel duidelijk dat Mora de enige plek was waar je de grondstof kon vinden.

Durin III leverde mithril als grondstof voor de ring die Galadriel kreeg, en gemaakt werd door Celebrimbor en Sauron (die vermomd was op dat moment).

Rivendell oprichten
Dit is niet het enige dat gebeurde. De dwergen van Moria blijken ook cruciaal geweest te zijn in het stichten van Rivendell. In de tweede era vond er een oorlog plaats tussen de elfen en Sauron, en werd Elrond gestuurd om Eregion te helpen bij het gevecht.

Gemakkelijk was dat niet, want de veldslag kon niet gewonnen worden. Elrond trok zich terug en vestigde zich in een vallei waar hij een fort vestigde. Dat werd uiteindelijk Rivendell. Interessant genoeg hielpen de dwergen bij het verdedigen van de plek, waardoor Elrond er een veilig thuis van kon maken.

De Balrog
Tegen het begin van de derde era droogde het mithril langzaamaan op. Durin VI moedigde de dwergen aan om dieper te graven, en groeven uiteindelijk te diep. Daardoor ontwaakte een Balrog, die Durin doodde. Daar kwam ook zijn naam vandaan: Durin's vloek.

Niet lang daarna probeerde de zoon van Durin VI, Náin, het koninkrijk veilig te houden tegen de Balrog, maar hij werd gedood door de Balrog. In de jaren daarna was het Balin, een van de maten van Bilbo tijdens zijn reis naar de Eenzame Berg, die terugkeerde naar Moria om de mijn opnieuw te koloniseren.

Gedurende vijf jaar konden de dwergen daar wonen, maar uiteindelijk vielen de Orcs aan en werden ze allemaal gedood. Het is het dagboek van Balin dat gevonden wordt door het reisgenootschap.

En daarna?
Moria bleef relatief stil tot de komst van het reisgenootschap en Gandalf de Grijze die de Balrog versloeg. Daardoor konden de dwergen heel Moria opnieuw veroveren en er wonen. Onder Durin VII, de laatste koning van Moria, was er vrede. En die duurde "tot de wereld oud werd en de dagen van het rad van Durin eindigden."

NieuwsFilm

meest populair