'Star Wars'-fan weet precies waarom Yoda zo raar praat

'Star Wars'-fan weet precies waarom Yoda zo raar praat

Yoda heeft een nogal fout spraakpatroon. Of toch niet?

Star Wars-bedenker George Lucas wilde altijd dat Grand Master Yoda een enigma zou blijven. Dat is des te duidelijker doordat we slechts twee andere wezens van zijn ras hebben gezien in alle toevoegingen aan de franchise.

George Lucas besloot toen hij de eerste filmtrilogie maakte om het concept van Joseph Campbell van de heldenreis te gebruiken. Het narratief moest een oude en wijze mentorfiguur bevatten die de protagonist begeleidde richting het overkomen van zijn angsten en de enorme last van het redden van het sterrenstelsel.

Yoda's spraakpatroon
Luke Skywalker had gelukkig twee van die personen in zijn leven, in de vorm van Ben Kenobi en Yoda. Na de prequels bleek die laatste een nog belangrijkere rol te hebben in het verhaal.

Maar hoe geliefd Yoda ook is, Star Wars-fans weten vrijwel niets over zijn verleden. Wat het personage tegelijk heel enigmatisch maakt, is zijn vreemde en unieke manier van praten.

Een fan wijst erop dat Lucasfilm mogelijk heeft uitgelegd waarom Yoda zo'n vreemd spraakpatroon heeft. In Dave Filoni's geanimeerde Star Wars: The Clone Wars, ontmoeten we een oeroude robot die de naam Professor Huyang heeft.

DIe Mark IV architectrobot is een van de oudste robots op Coruscant en heeft duizenden generaties Jedi Knights opgeleid en elk lichtzwaard van elke Jedi vastgelegd. Hij blijkt eenzelfde spraakpatroon te hebben als Yoda.

De theorie is daarom dat Yoda helemaal niet gek praat, maar gezien zijn 900-jarige leeftijd gewoon een oeroud dialect gebruikt, precies zoals dat ook voor de robot geldt.

NieuwsFilm

meest populair