Zijn nieuwste film (en bovendien Netflix-debuut) Don't Look Up stelt de vraag wat de mensheid zou doen als een gigantische ruimterots recht op de aarde zou afkomen. Volgens McKay zou het velen van ons niet eens iets kunnen schelen.
Routine
De regisseur wilt met zijn donkere komedie een realistisch perspectief neerzetten voor als een asteroïde of komeet op weg is om de aarde te vernietigen. Volgens McKay is er een bepaalde routine ontstaan bij films die gaan over een allesvernietigende asteroïde of komeet.
"Als je naar een film (als deze) kijkt ... de wetenschapper doet de ontdekking, de wetenschapper vertelt het iemand, ze gaan naar het Witte Huis, ze gaan aan de slag met het probleem. We kennen allemaal die routine," zei hij.
COVID vergelijking
McKay vind het vreselijk zich voor te stellen hoe de routine er uit zou zien als het werkelijk zou gebeuren. Zo vergelijkt de regisseur de situatie met wat zich heeft ontvouwd met de COVID-19 pandemie.
"Ik schreef het script vóór COVID, maar je ziet ongelooflijke hoeveelheden COVID-ontkenning en getreuzel, omdat er zorgen zijn over de economie en mensen die politiek spelen," voegde hij toe. De huidige pandemie is niet het enige verband dat hij duidelijk maakt met zijn film.
Klimaatverandering
Volgens de regisseur is Don't Look Up een vermomming op het niveau van Clark Kent voor de klimaatcrisis. Door te laten zien hoe de mensheid (slecht) zou kunnen reageren op het nieuws van haar naderende ondergang, houdt hij een spiegel voor van hoe onze soort reageert op klimaatverandering.
In wezen weten we dat het gebeurt en hoe ernstig het is, maar we gedragen ons er niet naar. De film brengt een boodschap over klimaatverandering zonder te preken of de les te lezen door gebruik te maken van hulpmiddelen zoals humor en een gigantische komeet.