'Lord of the Rings' kent nog gevaarlijke beesten dan de Balrog in Moria

'Lord of the Rings' kent nog gevaarlijke beesten dan de Balrog in Moria

Dit zijn de gevaarlijke Nameless-dingen.

Hoewel Sauron de grote opperschurk van de Lord of the Rings-films was, zit de franchise boordevol allerhande soorten monsters. En waar draken, weerwolven en zelfs een Balrog te zien was, zijn er nog veel ergere beesten.

In The Two Towers horen we Gandalf over zijn gevecht tegen de Balrog van Moria zeggen dat in de diepste grotten van de dwergen er "naamloze dingen aan de wereld knagen. Zelfs Sauron kent hen niet. Ze zijn ouder dan hij". Die 'naamloze dingen' zijn een van de grootste mysteries van Lord of the Rings. Maar er zijn theorieën over wat ze zijn.

De 'naamloze dingen'
Velen denken dat de Watcher in the Water voor de mijnen van Moria een van die naamloze dingen is. Da's geen heel gekke theorie als je ernaar kijkt.

Gandalf zegt namelijk nadat het reisgenootschap Moria in gevlucht is, dat de Watcher "uit de donkere wateren onder de bergen gekropen of gejaagd is". En dat er "oudere en smerigere dingen dan Orcs zijn in de diepste plaatsen van de wereld".

Daarmee lijkt Gandalf te refereren naar die naamloze dingen waar hij naar verwijst. Hoe ze eruit zien is niet bekend. En dat Gandalf hen naamloos noemt, betekent dat hij zelfs niet echt weet wat het waren.

Dat is belangrijk, omdat Gandalf de eerste en tweede era in Valinor doorbracht. Als zelfs de Valar de wezens niet konden benoemen en Gandalf erover kon leren, dan zijn de monsters echt heel mysterieus.

Door Morgoth geschapen?
Een andere interessante theorie is dat de naamloze dingen gemaakt zijn door Morgoth. Hij is de opperschurk, Sauron was ooit zelfs slechts een luitenant van Morgoth. En we weten dat Morgoth zelf ook een schepping wilde maken, maar alles wat hij maakte was kwaadaardig en gecorrumpeerd. Zij waren ouder dan Sauron, omdat Sauron Morgoth niet diende in het begin.

Ook interessant is een theorie die gebaseerd is op schrijfsels van Christopher Tolkien. Hij schrijft dat Morgoth zorgde voor valse noten in de muziek van schepping van Eru Ilúvatar, waardoor er kwaadaardige dingen ontstonden op Arda. De Ungoliath ontstond zo. Dus wellicht is komen de naamloze dingen daar ook vandaan.

De laatste theorie luidt dat Morgoth op een dag terugkeert naar Midden-Aarde om de Dagor Dagorath te lanceren - de laatste veldslag. Tijdens die veldslag zal hij de naamloze dingen onthullen als zijn geheime wapen, om zo Midden-Aarde te veroveren en de Valar voor altijd te verwoesten.

Mocht iets daarvan kloppen, dan is de Balrog kinderspel!

NieuwsFilm

meest populair