WTF! Het plot van Michael Bay-film 'Armageddon' (1998) is wetenschappelijk gezien mogelijk

WTF! Het plot van Michael Bay-film 'Armageddon' (1998) is wetenschappelijk gezien mogelijk

Was de actiefilm met o.a. Bruce Willis eigenlijk z'n tijd ver vooruit?

Vergeet alles wat je ooit hebt geleerd over asteroïden en nucleaire wapens. Schijnbaar zijn de onrealistische gebeurtenissen in Michael Bay's actiefilm Armageddon (1998) wetenschappelijk gezien gewoon mogelijk. Betekent dit dat we in het echt bij een dergelijk scenario onze planeet ook zouden kunnen redden?

Volgens recentelijk onderzoek zou het bij een naderende asteroïde mogelijk zijn om een soort wapen de ruimte in te schieten. Als de asteroïde geraakt zou worden, is het mogelijk dat deze in verschillende delen zou opbreken en dat deze stuk voor stuk een andere richting op zouden gaan, waardoor onze planeet mogelijk gespaard zou blijven.

Onzin of geen onzin?
Films als Armageddon worden meestal als onzin afgedaan en niet iets dat we in het echte leven ooit voor mogelijk zullen houden. Normaal gesproken zou het slingeren van iets richting een asteroïde op zo'n korte termijn juist zorgen voor meer schade op aarde.

De nieuwe studie gebruikte de resultaten van een simulatie waarbij de nasleep van een nucleaire aanval op een honderd meter lange asteroïde werd gemeten. Hier kwam uit dat meer dan 99% van de naderende asteroïde-onderdeeltjes vervolgens geen schade aanrichtten.

Kleine kanttekening: in het geval van de meest positieve resultaten werden de asteroïden zes maanden van tevoren opgeblazen. In de film Armageddon krijgt de mensheid slechts een slordige twee weken de tijd om hun planeet te redden. Verder was Michael Bay's asteroïde geen honderd meter lang, maar zo groot als de staat Texas.



NieuwsFilm

meest populair