Forse kritiek op Spike Lee nadat hij '9/11 wappies' een podium geeft

Forse kritiek op Spike Lee nadat hij '9/11 wappies' een podium geeft

De regisseur gaat in een nieuwe docu-serie op onderzoek uit naar de terreuraanslagen.

Regisseur Spike Lee, o.a. bekend van BlacKkKlansman, is onder vuur komen te liggen i.v.m. met zijn nieuwe HBO-docuserie I Got Questions. De filmmaker heeft hiervoor namelijk meerdere leden van een samenzweringsgroep, genaamd Architects and Engineers for 9/11 Truth, getroffen, iets wat volgens sommige mensen niet zou kunnen. Lee bijt nu van zich af.

De regisseur heeft interviews gehouden met politici, mensen die dierbaren hebben verloren tijdens de aanval van 2001 maar ook met mensen die er niet in geloven of op z'n minst vragen over hebben en daar kan hij zich wel in vinden.

Reactie
Zo zegt Lee: ''Ik heb zelf ook vragen''. De regisseur vindt het zelf ook raar hoe de vliegtuigbrandstof de stalen balken van de Twin Towers zou hebben kunnen smelten, wat uiteindelijk voor de ineenstorting van beide torens zou hebben geleid: ''De hoeveelheid warmte en temperatuur die nodig is om staal te laten smelten wordt niet bereikt''.

Ook heeft hij het over het 7 World Trade Center, een gebouw dat naast de Twin Towers stond en ook instortte vanwege puin en de branden die volgden. Deze instorting maakte de 7 WTC tot het eerste hoge gebouw dat instortte door wilde branden en de enige stalen wolkenkrabber in de wereld die hoofdzakelijk door wilde branden instortte.

''Het is ook raar hoe de 7WTC naar de grond ging'' gaat Lee verder. ''Als je deze tower naast andere instortingen van andere gebouwen plaatst die gesloopt werden, is het alsof je naar hetzelfde kijkt''.

Mening
Lee zegt dat iedereen zijn eigen mening mag en zal hebben: ''Mensen gaan altijd zelf een besluit nemen. Mijn aanpak is enkel en alleen om de informatie in de film te zetten zodat de kijkers daarna zelf kunnen beslissen. Ik respecteer de intelligentie van het publiek''.

Over de kritiek had de regisseur het volgende te zeggen: ''Ik ben er enigszins aan gewend. Toen ik 'Do The Right Thing' uitbracht, werd ik een racist genoemd. Vanwege 'Mo' Better Blues' werd dan weer gedacht dat ik antisemitisch was. 'She's Gotta Have It' was vrouwenonvriendelijk. Mensen denken wat ze denken, maar weet je wat? Na vier decennia films maken, ben ik nog steeds hier!''

NieuwsFilm

meest populair