Bekritiseerde keuze Warner Bros. nu opeens de beste optie voor filmfans

Bekritiseerde keuze Warner Bros. nu opeens de beste optie voor filmfans

De gevolgen voor de langere termijn zijn uiteraard nog niet duidelijk.

Warner Bros. is één van de grootste filmstudio's in de wereld en leverde onder meer de Harry Potter-films, The Hobbit-films, de nodige Christopher Nolan-films en de vele superheldenfilms gebaseerd op de strips van DC Comics op. Afgelopen maand maakte de studio een opmerkelijke keuze.

Alle bioscoopfilms die in 2021 verschijnen, staan namelijk ook de eerste maand uit op de streamingdienst HBO Max. Dit uiteraard besloten met de wens dat er meer mensen zich abonneren op de streamingdienst. Maar er zijn ook forse neveneffecten.

Negatief effect hybride bioscoop/HBO Max-strategie
Het keuze van Warner kreeg direct kritiek van de Amerikaanse bioscopen. Op dit moment is HBO Max namelijk alleen in de States beschikbaar, al moet de dienst in 2021 uitgerold worden over een groot deel van de wereld. Bioscopen vrezen een verlies aan inkomen.

Daarnaast is er onrust onder filmmakers, producenten en investeerders. Tenet-regisseur Christopher Nolan zou ondertussen niet meer met Warner Bros. willen samenwerken en Legendary Pictures is verre van blij met de partner. Eigenaar Wanda Group is bijvoorbeeld ook groot aandeelhouder van AMC Theaters.


De directe digitale release van de DC-film zorgt eveneens voor flink wat illegale verspreiding. De hybride strategie werd gestart met Wonder Woman 1984 en die film scoorde bijzonder zwak aan de wereldwijde bioscoopkassa's.

Uiteraard komt dit voornamelijk door de coronacrisis, maar naar verluidt zou WW1984 één van de meest gedownloade films in jaren zijn. En juist betaalbare streamingdiensten zouden dat tegen moeten gaan.

Beste optie voor de filmfan
Nu we weer in een periode van veel uitstel komen en we mogelijk pas in de tweede helft van het jaar grote blockbusters te zien krijgen op het witte doek, kun je je afvragen of de aanpak van Warner Bros. niet simpelweg de beste optie is op dit moment.

Op deze wijze kunnen de filmliefhebbers de films van de filmmakers toch zien, kan Warner Bros. geld ophalen voor nieuwe projecten en kunnen de filmfans in de landen waar de bioscoop (beperkt) open is de films toch op het witte doek zien.


Ideaal is anders, maar extra steun voor de gekozen strategie lijkt nu te ontstaan doordat steeds meer fans van het Marvel Cinematic Universe een online release van Black Widow acceptabel lijken te vinden, ook al zou Disney+ er dan een extra vergoeding voor vragen. En dat is zelfs niet raar.

De abonnementskosten van HBO Max liggen op dit moment op 14,99 dollar per maand, terwijl Disney+ 6,99 dollar per maand kost en bij een jaarabonnement 69,99 dollar per maand. Een bijbetaling van 30 dollar (of 21,99 euro in Nederland) is fors, maar niet heel gek.

Releases op HBO Max
Op HBO Max verschijnen in de eerste helft van 2021 de bioscoopfilms The Little Things (eind januari), Judas and the Black Messiah (februari), Tom and Jerry (februari), Godzilla vs. Kong (maart), Mortal Kombat (april), The Conjuring: The Devil Made Me Do It (juni), In the Heights (juni) en Space Jam: A New Legacy (juli).



NieuwsFilm

meest populair