Politie geeft documenten vrij over vermeende racistische aanval Jussie Smollett

Politie geeft documenten vrij over vermeende racistische aanval Jussie Smollett

De carrière van Jussie Smollett lijkt sowieso over.

Er komt steeds meer informatie naar buiten over de zaak van Jussie Smollett, de acteur die beweert eind januari te zijn aangevallen door twee homofobe en racistische mannen. Al snel nam de zaak een andere wending en beschuldigde de politie Smollett ervan zijn mishandeling in scène te hebben gezet. De daarvoor ingehuurde broers blijken echter sowieso geen lieverdjes te zijn.

Vorige week willigde de rechtbank het verzoek van diverse Amerikaanse media in om toegang te krijgen tot het rechtbankdossier van Jussie Smollett (36). De rechter vond dat Smollett zijn recht op privacy had verspeeld door met de pers te praten over zijn zaak. Deze week werden de documenten daadwerkelijk gepubliceerd.

Daardoor is een hoop nieuwe informatie naar buiten gekomen, onder meer over de twee Nigeriaanse broers die Smollett zouden hebben geholpen bij het in scène zetten van de mishandeling. Hoewel de broers niet meer verdacht worden, blijkt uit de vrijgegeven politierapporten wel dat zij in het bezit waren van wapens en cocaïne.

Vreemde ontwikkelingen
Eind maart liet justitie alle zestien aanklachten tegen Smollett vallen. De officiële verklaring luidde dat de 10.000 dollar aan borg, die hij had betaald voor zijn vrijlating, voldoende was. Daarop ontstond nogal de nodige ophef, want velen - waaronder de politie - vonden dat hij er zo wel héél gemakkelijk vanaf kwam.

Dankzij de rechtbankpapieren komt nu ook de rol van Kimberly Foxx, de dienstdoende officier van justitie, aan het licht. "Ik vind echt dat we hem te hard aanpakken", sms'te ze naar een collega. Er is geen bewijs dat Foxx haar aanklagers onder druk heeft gezet om de zaak te sluiten, maar later stapte ze opvallend genoeg wel op.

Alles draait om geld
De broers hebben Smollett inmiddels aangeklaagd voor laster. Het bestuur van de stad Chicago, waar de vermoedelijke mishandeling plaatsvond, spande eerder al een rechtszaak tegen hem aan. Het bestuur wil onder meer de politiekosten die het heeft moeten maken verhalen op de acteur.

Volgens de politie zette Smollett de aanval in scène uit onvrede over het salaris dat hij kreeg voor zijn rol in de serie Empire. Fox werkt momenteel aan het zesde en laatste seizoen. Hoogstwaarschijnlijk wordt Smollett uit de serie geschreven. Zijn aanwezigheid zou te controversieel zijn.

NieuwsFilm

meest populair