Rechtzaak voor The Da Vinci Code

Gisteren is de aanklacht waarin schrijver Dan Brown wordt beschuldigd van plagiaat voorgelegd aan een rechter van het hooggerechtshof in Londen. Schrijvers Michael Baigent en Richard Leigh beweren dat Brown zijn succesvolle Da Vinci Code heeft gebaseerd op hun Holy blood, holy grail uit 1982.

Het proces zal naar verwachting twee weken duren, en wanneer Baigent en Leigh in het gelijk worden gesteld hangt Brown, die honderden miljoenen aan The Da Vinci Code verdiende, een claim van 10 miljoen dollar boven het hoofd. Het duo eist daarbij dat het materiaal uit hun boek niet meer wordt gebruikt en in het ergste geval zou dat kunnen betekenen dat de release van Ron Howards verfilming tot nader order wordt opgeschort. Sony Pictures heeft al laten weten dat geen enkele rechtzaak de première op 17 mei in Cannes zal tegenhouden.

Brown heeft in het verleden overigens wel toegegeven dat het boek van Baigent en Leigh van invloed is geweest; de naam van het personage Leigh Teabing uit The Da Vinci Code is dan ook een anagram van de achternamen van de twee schrijvers.



NieuwsFilm

meest populair