Uitreiking Gouden Beren

Op het 56e internationale filmfestival van Berlijn heeft het Bosnische drama Grbavica zaterdag de Gouden Beer voor de beste film gekregen. De voorzitter van de internationale jury, de Britse actrice Charlotte Rampling, overhandigde de onderscheiding aan regisseuse Jasmila Zbanic.

Het regiedebuut van Zbanic gaat over de trauma's in Bosnië-Herzegovina na de burgeroorlog (1992-1995). Ook de impact van systematische verkrachtingen van duizenden Bosnische vrouwen door Servische militairen komt aan de orde.

De filmmaakster maakte van de gelegeheid gebruik om erop te wijzen dat Radovan Karadzic en Ratko Mladic, de voormalige Bosnisch-Servische leider en zijn legerchef, nog steeds vrij rond lopen in Europa. "Niemand is geïnteresseerd in hun aanhouding", voegde ze er zichtbaar somber aan toe.

De prijs voor de beste regisseur ging naar de Britten Michael Winterbottom en Mat Whitecross. Zij ontvingen de Zilveren Beer voor The Road to Guantanamo. In deze rolprent wordt het waargebeurde verhaal verteld van drie Britse moslims die meer dan twee jaar zonder aanklacht werden vastgehouden in het Amerikaanse militaire detentiekamp op Cuba.

De Deense film En Soap en de Iraanse voetbalkomedie Buitenspel werden bekroond met de Grote Jury Prijs. Regisseuse Pernille Fischer Christensen van En Soap kreeg bovendien de prijs voor beste speelfilmdebuut.

De Zilveren Beer voor de beste vrouwelijke hoofdrol ging naar de Duitse Sandra Hüller voor haar aandeel in Requiem van regisseur Hans Christian Schmid over een duivelsuitdrijving in de jaren zeventig in Zuid-Duitsland. Een Duitser streek ook met de Zilveren Beer voor beste acteur. Moritz Bleibtreu kreeg deze prijs voor zijn acteerprestatie als de van seks bezeten leraar in de Duitse verfilming van Elementaire Deeltjes, het boek van de Franse schrijver Michel Houellebecq.



NieuwsFilm

meest populair