Nederlandse filmmakers vinden eigen producties onder de maat

Nederlandse filmmakers vinden eigen producties onder de maat

Absoluut niet goed genoeg vergeleken met het buitenland.

Het gaat niet zo goed met de Nederlandse filmindustrie. Nog altijd trekken mensen vooral naar grote Hollywood-films en als er eens een blockbuster van eigen bodem uitkomt, weet die vaak niet echt te overtuigen. Nu blijkt dat Nederlandse filmmakers zelf ook niet blij zijn met het materiaal dat ze maken.

Uit een onderzoek onder 292 regisseurs, scenarioschrijvers en acteurs en actrices blijkt dat de meeste mensen vonden dat films van eigen bodem ondermaats zijn. 87 procent vindt dat ze van gemiddelde (54 procent) tot ondermaatse (33 procent) kwaliteit zijn. Dat komt vooral doordat Nederland flink achterloopt op het buitenland.

Geen kwaliteitsverschil
Opvallend aan de reacties van verschillende deelnemers aan het onderzoek is dat er volgens hen weinig kwaliteitsverschil is tussen Nederlandse verhalenvertellers en die uit het buitenland. Maar er zijn grote financiële risico's verbonden aan het maken van films en dat maakt dat er veel bemoeienis is met de inhoud. Dat, gecombineerd met vaak lage productiebudgetten, maakt het volgens de deelnemers moeilijk om een goed eindproduct neer te zetten.

Momenteel kijken de initiatiefnemers van het onderzoek samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, naar manieren om de Nederlandse filmindustrie naar een nieuw en vooral hoger niveau te tillen.

NieuwsFilm

meest populair