Bekijk de afbeelding
Een interview met een ster van dit kaliber is zelfs voor FilmTotaal bijzonder. Dat we hem één op één mogen spreken zorgt zelfs voor wat spanning. Gelukkig krijgt bovengetekende een vriendelijke, spontane Cumberbatch aan de lijn die oprecht zin lijkt te hebben om over zijn nieuwe prent te praten (al weet je dat nooit natuurlijk, want hij is en blijft een begenadigd acteur).
In de huid van een tijger
Cumberbatch geeft in Mowgli gestalte aan de gevreesde tijger Shere Khan, die uit is op het mensenkind. Eerder werd die rol al vertolkt door George Sanders (in de animatiefilm) en Idris Elba (in Disney's live-actionversie). Cumberbatch bracht Shere Khan tot leven met behulp van 'performance capture'; een geavanceerde computertechniek waarmee het spel van een acteur kan worden omgezet in animatie. Maar hoe bereid je je als acteur voor op zo'n dierenrol? "Door ze van dichtbij te aanschouwen en te observeren", vertelt Cumberbatch. "Ik vond het fantastisch om hun gedrag en bewegingen te bestuderen".
Een Bengaalse tijger had Cumberbatch nog niet in zijn repertoire. Zijn eerdere regisseurs prezen hem vaak voor het feit dat hij zijn personages niet zwart-wit speelt, maar juist de nodige gelaagdheid aanbrengt. Shere Khan vormt geen uitzondering op die aanpak. "Het unieke van dit personage is dat hij een gewond, beschadigd roofdier is dat normaal aan de top van de voedselketen zou staan, maar nu dus beperkt is", legt hij uit over de diepere laag die verborgen ligt achter zijn tijgerhuid. Zijn Shere Khan is inderdaad niet alleen bloeddorstig, maar ook kwetsbaar. Het is immers niet eenvoudig om in de jungle te moeten overleven.
Ik voel me zo verdomd alleen
Het gebruik van computertechnieken maakt acteren niet altijd een even sociale gebeurtenis. Beroemd is het beklag van Ian McKellen, die het frustrerend vond dat hij op set van The Hobbit vaker werd omgeven door groene doeken dan tegenspelers. Cumberbatch deert dat allemaal wat minder en lijkt juist steeds vaker te kiezen voor dit soort projecten. De opnames van Mowgli, die al ruim drie jaar geleden werden afgerond, waren gelukkig niet heel eenzaam. "Ik geloof dat ik een week heb doorgebracht met de andere acteurs, voornamelijk met de wolven", vertelt hij. Later had hij ook nog individuele opnamesessies.
Dat hij oprecht genoten heeft van de opnames, komt ook door het productieteam van Serkis, dat de acteurs goed heeft begeleid bij het gebruik van de performance capture-techniek. "De opnames zijn erg prettig verlopen en waren acteur-vriendelijk. Het team deed zijn best om ons gewoon acteurs te laten zijn en geen technici". Daarnaast was er volgens Cumberbatch ook veel interactie en discussie tussen hem en zijn collega's. "Het was mooi om elkaar aan het werk te zien en om elkaar te kunnen helpen", vertelt hij. "Iedereen probeerde er oprecht iets moois van te maken". Het vergt veel, maar het resultaat is ernaar.
Bekijk de afbeelding
Koning aan het hoofd
Voor zijn goede vriend en regisseur Andy Serkis heeft hij niets meer dan lovende woorden. Serkis specialiseerde zich in de performance capture-technologie en kroop zo in de huid van iconische personages als Gollum (in The Lord of the Rings) en Caesar (in The Planet of the Apes). "Ik leer niet alleen van hem als acteur, maar hij weet ook nog eens alles van performance capture en is zelfs één van de belangrijkste pioniers van deze technologie", zegt Cumberbatch over Serkis. Mowgli is Serkis' regiedebuut. Toch had hij ook de kneepjes van dat vak onder de knie. "Hij deed het geweldig. Hij was altijd voorbereid en aanmoedigend".
[quote=Benedict Cumberbatch][/quote]
Serieus veel grimmiger, maar even relevant
Twee jaar geleden verscheen Disney's The Jungle Book in de bioscoop. Serkis koos bij zijn Mowgli duidelijk voor een andere insteek. Mowgli is veel grimmiger en daarmee eigenlijk trouwer aan Kiplings klassieker. In deze versie is dus geen ruimte voor meezingers als 'Als je van beren leren kan' en 'Ik ben net als jij'. Door deze verschillen voelt Mowgli totaal niet aan als een kopie, zo beaamt Cumberbatch ook. "Ik denk dat we in een wereld leven waarin meerdere interpretaties van dit universele verhaal prima kunnen bestaan. Volgens mij is er voor beide versies plaats in onze cultuur", betoogt hij vol overtuiging.
Dat Mowgli een andere toon heeft, maakt de film niet minder geschikt voor kinderen, benadrukt de Britse acteur. Volgens Cumberbatch, die velen kennen als Sherlock uit de gelijknamige BBC-serie of als superheld Doctor Strange, is en blijft het verhaal relevant. "Het verhaal is zo krachtig en geniaal geschreven", zegt Cumberbatch over het bronverhaal van de film. "Het behandelt zoveel interessante en leerzame thema's, zoals het debat over nature versus nurture, de positie van de mensheid tegenover het dierenrijk en de natuur, enzovoorts", licht hij toe. "Dergelijke zaken zijn echt van alle tijden".
Oogjes dicht en bekjes toe
De vraag of hij weet waarom filmstudio Warner Bros. de rechten van Mowgli heeft verkocht aan streamingdienst Netflix, ontwijkt hij soepel. "Dat moet je aan hen vragen". Vragen naar Avengers 4 heeft dan weinig zin meer. Cumberbatch staat erom bekend zijn lippen stijf op elkaar te houden en voor FilmTotaal maakt hij vast geen uitzondering. Bovendien hadden we ingestemd het bij Mowgli te houden. Een kleine concessie voor een telefoontje met Benedict Cumberbatch. Dat krijg je namelijk ook niet elke dag.
Mowgli is in Nederland vanaf vrijdag 7 december exclusief op Netflix te zien. Dit titelrol wordt gespeeld door Rohan Chand. Benieuwd naar onze beoordeling van de film? Lees dan onze recensie!