Opening IFFR 2006

[header]Het 35ste IFFR werd gisteravond officieel geopend voor genodigden met de film Heart, Beating in the Dark van de Japanse, onafhankelijke filmmaker Nagasaki Shunichi, die dit jaar filmmaker-in-focus is.[/header]Het 35ste IFFR werd gisteravond officieel geopend voor genodigden met de film Heart, Beating in the Dark van de Japanse, onafhankelijke filmmaker Nagasaki Shunichi, die dit jaar filmmaker-in-focus is. Directrice Sandra den Hamer sprak in haar openingswoord over het rijke verleden van het festival, dat in al die jaren is uitgegroeid tot een groots festival met dit jaar maar liefst 270 verschillende filmmakers. Ze memoreerde hoe het festival is gegroeid van zeventien officiële gasten in het eerste jaar tot bijna zeventien honderd anno 2006.

Spectaculair was de entree tot de officiële opening van het IFFR, die letterlijk verbonden was met het thema van 'Exploding Cinema'. Voorafgaande aan de opening werden de gasten namelijk getrakteerd op een acht minuten durende loop waarin kunstenaar Koen Theys explosies uit de filmgeschiedenis achter elkaar gemonteerd heeft. Dit werk is gedurende het festival te zien in de tentoonstelling 'Exploding Television'.

Speciale aandacht ging verder natuurlijk uit naar regisseur Nagasaki Shunichi, die in gezelschap van zijn opgetogen, wild zwaaiende hoofdrolspeelster zijn nieuwste, vervreemdende film Heart, Beating in the Dark aankondigde. Daar hadden veel genodigden overigens nog een zware dobber aan, gelet op de diverse commentaren na afloop in de lobby, die varieerden van een opgelucht 'poeh-hé' tot het eufemistische 'nou, het was in ieder geval anders' .

Gelukkig voor hen konden de aanwezigen na afloop een geruststellende borrel drinken in de foyer van De Doelen, waarmee het 35ste International Film Festival Rotterdam nu echt voor geopend kan worden verklaard.



NieuwsFilm

meest populair