Meer doden in horrorfilm is slechtere beoordeling

Meer doden in horrorfilm is slechtere beoordeling

Althans, dat stelt RottenTomatoes.

Het gevoel is vaak dat het publiek vooral naar een horrorfilm gaat om maar te zien hoe mensen dood gaan. Toch lijkt het er niet op dat het aantal lijken een positieve invloed heeft op de RottenTomatoes-score. Uit onderzoek van de site blijkt dat des te minder doden er zijn in een horrorfilm, des te beter deze scoort.

De site waar filmrecensies verzameld worden, keek naar aanleiding van het verschijnen van Halloween naar deze statistieken. Er werden gegevens van bijna 200 horrorfilms die aan een franchise toebehoren verzameld. Een franchise werd gedefinieerd als een filmreeks bestaande uit minimaal twee producties die in de bioscopen hebben gedraaid. Vervolgens telde men het aantal doden dat bewust veroorzaakt werd; ongelukken met een sterfgeval als gevolg werden niet meegeteld.

RottenTomatoe sstelt op basis daarvan dat een horrorfilm met tussen de 0 en 5 sterfgevallen het beste scoort: bijna fresh met 56,7 procent. De films leverden ook meer op aan de Amerikaanse box office, gemiddeld 115 miljoen dollar. De slechtst presterende films, zowel als het aankomt op de Tomatometer als de box office, bevatten meer dan tien sterfgevallen.

Ook interessant: vervolgfilms blijken doorgaans meer sterfgevallen te hebben, maar scoren slechter bij critici en leveren minder geld op. Dat zou kunnen komen, omdat studio's simpelweg meer lijken en actie willen en dat voor een goed verhaal plaatsen. Binnen een franchise werkt dat als volgt:


Eerste franchisefilm: $145 miljoen gemiddelde box office | 67 gemiddelde Rottentomatoes-score
Tweede: $70 miljoen | 42 gemiddelde Rottentomatoes-score
Derde: $68 miljoen | 39 gemiddelde Rottentomatoes-score
Vierde: $67 miljoen | 40 gemiddelde Rottentomatoes-score
Vijfde: $49 miljoen | 32 gemiddelde Rottentomatoes-score
Zesde-tiende: $45 miljoen | 27.625 gemiddelde Rottentomatoes-score
Remakes (en hun sequels/prequels): $52 miljoen | 37 gemiddelde Rottentomatoes-score


NieuwsFilm

meest populair