In Hollywood is het gebruikelijk dat acteurs een heel team van managers en advocaten om zich heen hebben om hun carrière succesvol te laten verlopen. Zo helpt een manager onder andere bij contractonderhandelingen. Daarvoor ontvangen zij een bepaald percentage als vergoeding. Het is in de Amerikaanse filmindustrie niet geheel ongebruikelijk dat dergelijke overeenkomsten tussen acteurs en managers mondeling worden gesloten. Desondanks lijkt daar nu verandering in te moeten komen.
Rechtszaak tussen Depp en Bloom
In oktober vorig jaar sleepte acteur Johnny Depp zijn oude partner Jake Bloom voor de rechter. Volgens Depp heeft Bloom ten onrechte een bedrag van 30 miljoen dollar opgestreken toen hij werkzaam was voor Depp, omdat er geen degelijk contract tussen de twee was. De twee zouden namelijk alleen een mondelinge overeenkomst hebben gesloten destijds en niets op papier hebben gezet. Depp eist al zijn geld terug. Bloom diende een tegenaanklacht in en zegt dat Depp hem zelfs nog geld schuldig is.
Uitspraak rechter
Een rechter in Los Angeles, Amerika, heeft nu besloten dat het mondelinge contract dat de twee hebben gesloten ongeldig is. Daarmee heeft Depp voor nu een belangrijke slag gewonnen. De rechter vindt dat het afstaan van bepaalde percentages hetzelfde is als een 'voorwaardelijke vergoeding' en afspraken daarover moeten volgens de wet verplicht op schrift worden gesteld. Deze uitspraak kan echter nog wel eens grote gevolgen hebben voor de filmindustrie, omdat het sluiten van mondelinge deals dus gebruikelijk is schijnbaar.
Gaat Bloom in beroep?
Bloom kan nog in beroep gaan. Het is aannemelijk dat hij dat ook doet. Bloom was zo'n twintig jaar werkzaam als manager en advocaat voor Depp en in al die tijd heeft Depp zijn vergoedingen gewoon keurig netjes uitbetaald. De dienstdoende rechter leek ook wat negatief te staan tegenover de entertainmentindustrie. "Ik denk niet dat er speciale regels gelden voor Hollywood", zei hij. "Ik weet dat iedereen in de entertainmentindustrie vaak denkt dat ze in een andere wereld leven, maar dat is niet zo. De wet geldt voor iedereen".