Studie bewijst: Hollywood wordt niet diverser

Studie bewijst: Hollywood wordt niet diverser

Praatjes vullen geen gaatjes.

Recente successen als Black Panther, Wonder Woman en Get Out doen misschien lijken alsof Hollywood steeds diverser wordt. Desondanks toont een nieuwe wetenschappelijke studie van de universiteit van Zuid-Californië aan dat er de afgelopen tien jaar niet veel veranderd is op het gebied van gelijke representatie van vrouwen, gekleurden, niet-heteroseksuelen en gehandicapten.

Zowel voor als achter de camera is de Amerikaanse filmindustrie het afgelopen decennium niet diverser, maar ook niet minder divers geworden. Dat bewijst een nieuw onderzoek van professor Stacy L. Smith en haar collega's naar bijna 50.000 personages in 1.100 topfilms uit de periode 2007-2017. Opvallend is dat de hoge bazen uit de filmindustrie vaak anders doen beweren, maar echt concrete acties zijn er nauwelijks, laat staan positieve resultaten. Hieronder een overzicht met de resultaten per categorie.

Bekijk de afbeeldingVrouwen
In 2007 werd 29.9% van alle rollen met tekst gespeeld door een vrouw. Dat aandeel is iets gestegen in 2017; vorig jaar ging 31.8% van de rollen met tekst naar vrouwen. In de onderzochte periode was het gemiddelde per jaar 30.6%. De representatie van vrouwen in Hollywoodfilms klopt dus niet met de werkelijkheid, aangezien meer dan de helft van de Amerikanen vrouw is. Het verschil is dan ook wel heel groot en van enige serieuze groei lijkt nauwelijks sprake. Overigens is de verdeling tussen mannen en vrouwen voor kinder- en tienerrollen gelijker. Een andere conclusie in dit kader is dat vrouwen veel vaker dan mannen worden geseksualiseerd in films.

Bekijk de afbeeldingEtnische minderheden
Amerika is een divers land. Qua de representatie van cultuurdiverse en gekleurde personages laat het onderzoek zien dat in 2017 zo'n 71% van de bijna 4.500 personages met tekst een witte huidskleur had. Zo'n twaalf procent was zwart, zes procent was Latijns-Amerikaans, vijf procent was Aziatisch en zo'n vier procent was van gemengde afkomst. Belangrijk is hierbij dat het hier gaat om filmpersonages, dus niet om de acteurs die deze spelen. Emma Stone is bijvoorbeeld ook meegeteld voor haar rol met gemengde afkomst in Aloha (2015). Een van de factoren die van invloed zijn op deze cijfers is het 'whitewashing-effect' (een bekend voorbeeld is Ghost in the Shell). Deze etnische groeperingen worden ook nauwelijks vertegenwoordigd achter de schermen, zo blijkt uit de studie.

Bekijk de afbeeldingLHBTI-personages
In 99% van alle onderzochte rollen ging het om heteroseksuele personages. Slechts in 19% van alle films zat een LHBTI-personage. Sinds 2014 is er maar één transgender te zien geweest in de vierhonderd best scorende filmproducties die sinds dat jaar volgden. In televisieseries lijkt het beter gesteld te zijn met de aanwezigheid van LHBTI-personages.



FilmTotaal schreef recentelijk al een uitgebreid artikel over de representatie van de regenbooggemeenschap in Hollywood. Benieuwd naar onze conclusies? Lees het artikel dan hier terug!



Bekijk de afbeeldingGehandicapten
Bijna twintig procent van de Amerikaanse bevolking heeft een (al dan niet zichtbare) handicap of beperking. In 2017 had van alle personages met tekst slechts 2.5% een handicap. Hierbij is het belangrijk om op te merken dat deze rollen dikwijls worden vertolkt door acteurs zonder beperking. In het Oscar-winnende The Shape of Water (2017) speelde de niet-gehandicapte actrice Sally Hawkins bijvoorbeeld een dove vrouw. Gehandicapten zijn een van de meest ondervertegenwoordigde minderheden in Hollywood.

Combineren
Wanneer we de minderheidsgroeperingen uit de bovenstaande categorieën gaan combineren (bijvoorbeeld: zwarte vrouwen), dan vallen de cijfers nog lager uit. Zo werd er vorig jaar maar één top honderd film geregisseerd door een zwarte vrouw. Dat was Everything, Everything van Stella Meghie.


NieuwsFilm

meest populair