Discussies over het opnieuw maken van een succesvolle film wil nog weleens wat stof doen opwaaien. Zitten we er wel op te wachten? Is het echt nodig? Het is één van de dingen waar de remake van Death Wish ook mee kampt. Maar niet alleen met dat.
Vorige week vrijdag kwam de film van Eli Roth uit, waarin Bruce Willis het stokje overneemt van Charles Bronson als iemand die geen politieman is, maar wel zelf maatregelen neemt om misdadigers te bestrijden. Volgens recensenten - die momenteel de film ernstig afkraken - verheerlijkt Roth's film wapengeweld. Dat zou overigens onsympathiek overkomen gezien de schietpartij in Parkland, Florida die 14 februari plaatsvond. Daarbij vielen 17 doden, waaronder 14 leerlingen.
Bekijk de afbeeldingDe 45-jarige filmmaker is het daar niet mee eens. Volgens hem hielp de trailer ook niet - deze werd al negatief beoordeeld na het online gaan. "Wanneer mensen een trailer bekijken, dan beoordelen ze tweeënhalf minuten aan materiaal. En als het om Bruce Willis gaat die met een pistool schiet, onder muziek van AC/DC, dan is dat een conclusie die mensen snel trekken. Wat ik bovenal probeer te doen is iets laten zien zoals het echt is, zodat het publiek kan beslissen."
Roth begrijpt daarnaast niet dat Death Wish gezien wordt als een film die voor wapengeweld is. Volgens de Amerikaan zou dat voor elke actiefilm gelden, zoals John Wick of Taken. "Je kan zeggen dat elke actiefilm voor wapenbezit is. Het geven van een verhaal zorgt er juist voor dat mensen over een moeilijk onderwerp kunnen discussiëren. Net zoals toen 'Get Out' uitkwam. Iedereen was toegestaan te discussiëren over ras en racisme vanwege de film."
Overigens is er wel een reden waarom Roth Death Wish opnieuw gemaakt heeft - de stijgende misdaad in de VS. "Dezelfde problemen teisteren nog steeds ons land. Misdaden lopen uit de hand en de politie raakt hierdoor overweldigd. En er is geen manier om het tegen te gaan. Vandaag de dag is dat nog steeds erg relevant. Het voelt als... Hoe ver we het ook op andere gebieden hebben geschopt, wat betreft misdrijven boeken we geen vooruitgang."