Genoeg mensen op planeet Aarde steunen de MeToo-beweging, welke voor slachtoffers opkomt die met seksueel misbruik te maken hebben gehad. Vele bekendheden uit Hollywood hebben dikwijls hun mening hierover vrijgegeven. Nu heeft een ander zich in de mix gegooid, maar toejuichend is het niet. Michael Haneke, de Oostenrijkse regisseur van films als Funny Games en Amour, liet aan een krant uit zijn geboorteland weten wat hij van de ontwikkeling vindt. Volgens Haneke is het een heksenjacht.
Het bericht is door Deadline vertaald. Volgens hen zei de 75-jarige filmmaker dat het vast staat dat vormen van verkrachting en misbruik strafbaar moeten zijn, maar "deze hysterische, vroegtijdige beoordelingen die nu spreiden, vind ik absoluut walgelijk. En ik wil niet weten hoeveel van die beschuldigingen - ouder dan twintig tot dertig jaar - weinig te maken hebben met seksuele mishandeling."
De uitbarsting van aanklachten zou vooral blinde woede zijn, niet gericht op feiten, maar vooroordelen die de levens van mensen verwoesten waarvan de misdaad nog niet eens bewezen is. "Mensen worden door de media omgelegd, hun levens en carrières geruïneerd," vertelt Haneke, die ervan zeker is dat mensen hem na zijn woorden als een "mannelijk, chauvinistisch varken" zullen zien.
Elke keer wanneer er iets nieuws aan het licht komt, zegt Haneke, wordt er een "shitstorm" voortgebracht op forums en nieuwspagina's, welke het sociale klimaat vergiftigt. Volgens hem wordt het onderwerp van seksuele mishandeling hierdoor lastiger om over te discussiëren. Daarnaast worden films en tv-series nu gedwongen op te letten met wat ze bespreken - geldschieters willen anders nergens meer in investeren.
Haneke eindigt: "Verdachte acteurs worden uit films en series gesneden, zodat makers het publiek niet verliezen. In welke tijd leven we? De middeleeuwen? Dit heeft niets te maken met het feit dat elke seksuele aanranding en al het geweld - of het nou gericht is tegen vrouwen of mannen - veroordeeld en afgestraft zou moeten worden. Maar de heksenjacht moet achtergelaten worden in de middeleeuwen."
Michael Haneke vergelijkt MeToo-beweging met een heksenjacht
"In welke tijd leven we? De middeleeuwen?"