Kritiek op blanke regisseur van 'Detroit', Kateryn Bigelow

Kritiek op blanke regisseur van 'Detroit', Kateryn Bigelow

John Boyega komt voor haar op.

De film Detroit is nog niet eens uit en krijgt nu al de nodige kritiek te verduren. De film vertelt het verhaal van drie Afro-Amerikaanse mannen die in 1967 vermoord werden door politie-agenten in het Algiers Motel in de VS. Negen anderen werden in elkaar geslagen en vernederd (7 donkere mannen en 2 blanke vrouwen). De situatie escaleerde hierdoor en de National Guard werd ingeschakeld. Dit was de start van een van de meest verwoestende straatrellen die ooit in de States plaatsvonden. De rellen eisten de levens van 43 mensen en meer dan 1000 mensen raakten gewond. Ook werden er zo'n 2000 gebouwen verwoest. De film is geregisseerd door Kathryn Bigelow, maar er is een klein 'probleempje'; ze is namelijk blank.

Zo stond er een artikel in Variety, waaruit bleek dat sommigen Bigelow niet de juiste keus vonden voor deze film: ''Hoe kan Bigelow, een blanke vrouw afkomstig uit de gegoede middenklasse van San Francisco, die ook nog eens gestudeerd heeft aan de Columbia University, zich überhaupt inleven in dergelijke situaties en die dan ook nog eens goed in beeld brengen?''

Ze mag dan een Oscar-winnares zijn, niet iedereen vind haar dus de aangewezen persoon om dit verhaal te verfilmen en sommigen hadden liever een donkere regisseur gezien voor een dergelijk onderwerp. John Boyega, een van de hoofdrolspelers van de film, is het hier niet mee eens en komt op voor Bigelow: ''Ik geef toe, in het begin was ik ook wat gechoqueerd'' aangezien volgens de jonge acteur het verhaal wel vaker wat wordt ''verdraaid'' wanneer blanke regisseurs een onderwerp als Detroit verfilmen en dat dus ook ''af en toe voor een controverse kan zorgen''.

Zo ging hij verder: ''Ik dacht, waarom heeft zij dit project eigenlijk geaccepteerd? Maar wat ben ik blij dat ze het uiteindelijk gedaan heeft! Ik weet dat ze echt héél erg veel erover heeft gelezen en opgezocht, want ze wist veel meer dan de meesten van ons. Een groot deel van de cast kent niet het hele verhaal, laat staan de kleine details. Zo wist ik bijvoorbeeld maar bijzonder weinig over het Algiers Motel, maar we zijn er allemaal naartoe moeten gaan vóór de film''.

''Toen we auditie deden, werden me meer vragen gesteld dan normaal, zoals ''Hoe zou je je voelen in zo'n situatie'' en ''Hoe zou je erop reageren?''. Niet alleen leerde zij ons veel, maar ze wilde ons ook beter leren kennen, ons standpunt en onze cultuur. Ik zie het zo: als je serieus genoeg bent en dit onderwerp met beide handen aanpakt, met respect en integriteit benadert, luistert naar de mensen om je heen, een goed team hebt én vrijheid geeft aan de acteurs op de set zodat zij zich zo goed mogelijk in de personages kunnen inleven, je dan gemaakt bent voor een film zoals deze. En zij heeft al die kwaliteiten''.

Bigelow reageerde er zelf ook kort op in het tijdschrift Variety: ''Ik dacht bij mezelf, ben ik de perfecte persoon om dit verhaal te vertellen? Het antwoord daarop is nee, maar ik kán dit verhaal vertellen en de laatste keer dat we erover gehoord hebben is ook alweer 50 jaar geleden, dus het wordt weer eens tijd''.

De film verschijnt eind september in de bioscoop, met naast Boyega andere belangrijke rollen weggelegd voor Will Poulter, Anthony Mackie en John Krasinski.



NieuwsFilm

meest populair