Oscarwinnares Kathy Bates over haar gevecht met kanker

Oscarwinnares Kathy Bates over haar gevecht met kanker

Ze heeft daardoor een andere kijk op het leven en haar carrière gekregen.

De voor haar rol in Misery met een Oscar bekroonde actrice Kathy Bates heeft een lastige tijd achter de rug. De 69-jarige actrice had stadium II borstkanker in 2012, bijna tien jaar nadat ze al eierstokkanker had overleefd. Bates had daardoor een mastectomie nodig, een verrichting om beide borsten te laten verwijderen. Dit leidde ook nog eens tot een lymfoedeem. Dit komt veel voor na een soortgelijke operatie en de actrice had lang last van opgezwollen armen en benen. Er bestaat geen geneesmiddel voor, maar Bates is sindsdien gaan afvallen wat volgens haar de symptomen flink verminderd heeft en ook let ze meer op wat ze eet en drinkt om zich beter te voelen. Bates zegt hoe dit alles haar heeft veranderd, als actrice en als mens.

''Als ik geen borstprothesen hoef te dragen voor een film doe ik het ook niet. Ik heb nu een hele platte borstkas aangezien ik gewoon geen borsten meer heb, waarom zou ik dan moeten doen alsof? Ik geef er niks om. Ik ben juist eerder dankbaar dat ik in een tijd leef waarin we kunnen worden geholpen aan zulke ziektes en een kans hebben ze te overleven. Ik voel me enorm gelukkig dat ik het gered heb''.

Toch zegt de actrice dat het niet altijd even makkelijk is in de filmwereld: ''Toen in 2003 voor het eerst kanker bij me werd geconstateerd, werd me door mijn agent verteld dit voor me te houden. Zelfs mijn gynaecoloog, wier echtgenoot werkt in de filmbusiness, vertelde me hetzelfde, dat ik dit geheim moest houden, aangezien Hollywood je dan vaak stigmatiseert. Dus een hele lang tijd hield ik het voor me. Maar toen ik op een dag naar een concert ging van rockzangeres Melissa Etheridge (die ook aan borstkanker had geleden) en haar tekeer zag gaan op haar gitaar met een kale kop dacht ik echt bij mezelf van : ''Wauw, zo wil ik ook zijn''. Dus toen er voor een tweede keer kanker bij me werd gediagnosticeerd, wilde ik er eerlijk over zijn. Als je daardoor niet geaccepteerd wordt is het niet jouw fout''.

Bates is er nu een heel stuk beter aan toe en heeft elk jaar de nodige rollen in grote films en series.



NieuwsFilm

meest populair