Priyanka Chopra over de ongelijkheden in Hollywood

Priyanka Chopra over de ongelijkheden in Hollywood

De weg is lang en lastig.

Priyanka Chopra, de Indiase zangeres en actrice, werd laatst geïnterviewd door het tijdschrift Glamour, waarin ze liet weten dat het moeilijk is door te breken in de filmwereld als je van een land als India komt. Vaak worden acteurs en actrices van deze afkomst namelijk gecast voor simpele stereotype rollen (iets wat andere bekendheden zoals o.a. Aziz Ansari in het verleden ook al lieten weten).

Zo zei Chopra: ''Ik vond het wel redelijk lastig toen ik eenmaal een hoofdrol bemachtigde in de serie Quantico. Ik dacht bij mezelf: ''Nu moet ik het wel echt goed doen, anders denkt dadelijk iedereen dat Indiase acteurs niet zijn gemaakt voor hoofdrollen''. Ik voelde die druk echt wel''. Maar in het begin dacht ze zelfs dat het vrijwel helemaal onmogelijk was om door te breken in de filmwereld, gezien haar afkomst: ''Ik denk dat veel mensen maar weinig afweten van India. Maar dat is misschien ook wel een beetje onze eigen schuld; al van jongs af aan vrees je dat mensen je als anders zullen beschouwen. Zo denken ze dat ik raar ben, vanwege mijn cultuur of omdat ik een lastige naam heb. Toen ik eenmaal naar Amerika verhuisde [op 13-jarige leeftijd] werd ik ook 'curry' genoemd. Dan word je bang voor zo'n soort dingen''.

''Zelfs wanneer je uiteindelijk je doel bereikt blijft het lastig; ik ben vaak afgewezen voor allerlei rollen en het is me vaker dan eens gezegd dat actrices makkelijk vervangen kunnen worden, aangezien de acteurs toch altijd het moeilijkste en belangrijkste werk hebben. Ik ben er nu wel aan gewend dat ik minder krijg betaald dan acteurs, net zoals de meeste actrices trouwens. Er wordt ons vaak gezegd dat we te provocerend zijn of dat 'sexy' zijn onze enige echte kracht is. Dit kan inderdaad als een kracht beschouwd worden, maar we kunnen veel meer zijn dan alleen dat''.

''Op een gegeven moment heb ik me daar echter over heen kunnen zetten; uitspraken van mensen die zeggen dat je maar gelimiteerde mogelijkheden hebt zijn onzin; je moet gaan voor wat je ook echt wilt doen. Misschien is het dankzij het platform dat ik vandaag de dag heb dat ik me er op zo'n manier over kan uitlaten, tijdens mijn schooljaren zou ik dat namelijk nooit gedurfd hebben, maar je moet niet bang zijn voor wie je echt bent en wat je ambities zijn. Ik wilde zelf niet alleen maar cliché-rollen spelen, die kleinere stereotype rollen die Bollywood of Indiase acteurs vaak krijgen aangeboden. Ik wil niet alleen het mooie meisje of de nerd spelen, daarom was mijn rol als FBI-agente in Quantico ook zo belangrijk voor me''.

De actrice is daarom ook redelijk trots op het feit dat ze in de komende Baywatch niet een van de bikini-strandwachten speelt maar juist het criminele meesterbrein. De film met o.a. Dwayne Johnson, Zac Efron en Alexandra Daddario zal volgende maand in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

NieuwsFilm