Barbra Streisand over seksisme in Hollywood

Barbra Streisand over seksisme in Hollywood

Haar eigen carrière kende op dat gebied nogal wat 'ups and downs', maar ook nu nog is de situatie verre van ideaal...

Barbra Streisand, voornamelijk bekend als zangeres (in 1977 won ze een Oscar voor haar nummer A Star is Born) maar ook als actrice (ze won al eerder een Oscar voor haar rol in Funny Girl), vindt dat er in Hollywood nog steeds slecht wordt omgegaan met geslachtsgelijkheid. Dit zei de 75-jarige Streisand tijdens het Tribeca Filmfestival in New York, waar ze ook liet weten dat haar eigen carrière heeft geleden onder datzelfde fenomeen.

''Ik heb genoten van Funny Girl, het was een van mijn leukste projecten, maar ik kwam er wel snel achter dat het niet altijd even makkelijk was. Elke keer wanneer ik met een idee of suggestie kwam werd dat meteen genoteerd en er een heel drama van gemaakt. Ik had altijd wel iets te zeggen, maar dat mochten de vrouwen eigenlijk helemaal niet doen, zeker niet toen, in de jaren zestig''.

Ook zei ze dat met haar film, The Prince of Tides, uit 1991, expres werd genegeerd voor een Oscarnominatie voor beste regisseur: ''Er waren destijds heel wat oudere regisseurs die vonden dat een vrouw per definitie niet kon regisseren. Je doet dan toch mee aan een belangrijke filmcompetitie en dan heerst er wel wat jaloezie, zelfs onder andere vrouwen die zich dan tegen hun eigen geslacht keren''.

Volgens Streisand is het vandaag de dag nog steeds erg lastig om als vrouw door te breken in de hoedanigheid van regisseur: ''Er zijn nu nog steeds te weinig vrouwelijke regisseurs, maar ik hoop echt dat daar snel verandering in komt. Ik vind het zelf fantastisch wanneer ik voor de regisseur een vrouwennaam op de titelrol zie staan en dan hoop ik ook echt dat het een goede film is''.

NieuwsFilm