In 1964 vertrokken er twee kleine groepjes witte jongens naar het Amerikaanse Zuiden. De ene groep werd vermoord omdat zijn streden voor gelijke rechten voor blank en zwart, de andere ging op zoek naar verloren gewaande blueszangers. Documentaire Two Trains Runnin' brengt hun verhalen samen en laat zien waarom beiden nu ook nog relevant zijn voor Amerika.
James Chaney, Andrew Goodman en Michael Schwerner (twee wit en één zwart) zijn de drie jongens die in Mississippi verdwenen en later vermoord bleken te zijn. De filmMississipi Burning ging over het FBI-onderzoek naar wat er met hen gebeurd was.
De andere groep bestond weer uit twee nog kleinere groepen, van twee en drie jonge mannen. Zij waren dankzij de folk revival van begin jaren zestig geobsedeerd door blueszangers/gitaristen Son House en Skip James. Op basis van summiere informatie uit liedjes en op platenhoezen gaan zij op zoek naar de twee artiesten. Zij slagen in hun missie. Daarmee zorgen zij voor een heropleving van de carrières van de mannen én preserveren een belangrijk stuk zwarte Amerikaanse cultuur.
Two Trains Runnin' presenteert deze verhalen met behulp van oude foto's, animaties en moderne musici die tussendoor oude liedjes spelen. Hiermee (en met de verwijzingen naar de Black Lives Matter-beweging) trekken de filmmakers hun historische verhaal het heden. De urgentie en het schrijnende belang van de burgerrechtenbeweging is nog altijd actueel, terwijl de blues tijdloos is.
Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2017 pagina voor meer verslaggeving.