Legendarisch zanger Leonard Cohen overleden

Legendarisch zanger Leonard Cohen overleden

De Canadese schrijver, zanger en kunstenaar werd 82.

Legendarisch zanger Leonard Cohen is overleden. Het nieuws werd bekend gemaakt op de officiële Facebook-pagina van Cohen, die zijn carrière in 1956 begon als dichter. "Het is met groot verdriet, dat we melden dat legendarisch dichter, songwriter en kunstenaar Leonard Cohen overleden is. We hebben een van de meest bewonderde en productieve visionairs verloren." De familie vraagt om privacy.

Leonard Cohen werd in 1934 in Montreal, Canada geboren en ging toen hij zeventien was letterkunde studeren. In 1956 bracht hij dichtbundel Let Us Compare Mythologies uit, waarmee hij beroemd werd. Maar Cohen wilde niet in Canada blijven en vertrok daarom een paar jaar later naar Europa. Na enige tijd rondreizen, kwam hij terecht in Griekenland, waar hij zeven jaar op het eilandje Hydra verbleef.

Gedurende zijn tijd op Hydra schreef Cohen meerdere boeken en gedichten, waarvan veel exemplaren verkocht werden. Daarna reisde hij naar de Verenigde Staten, waar Cohen liedjes ging schrijven, onder meer voor zangeres Judy Collins. Zij boekte groot succes met Suzanne, waarop Cohen besloot zelf ook te gaan spelen. Het eerste album kwam uit in 1967 en was meteen een groot succes.


Velen prezen het bijzondere stemgeluid van Cohen, dat monotoon was, maar tegelijk erg melancholisch. Dat maakte van hem een succesvol zanger, die beroemde liederen als So Long Marianne, Who By Fire en Hallelujah zong. In de jaren tachtig ging het niet zo goed met de carrière van Coheen, die aan het eind van dat decennium pas weer doorbrak, ditmaal met het album I'm Your Man.

Het succes maakte het mogelijk voor Cohen om zich terug te trekken in een klooster in Californië, waar hij vijf jaar doorbracht. Cohen mediteerde daar, schreef gedichten en veel nieuwe liederen. In diezelfde periode werd hij opgelicht door zijn manager, die er met miljoenen vandoor ging.

Dat zorgde ervoor dat Cohen nog eens aan de slag moest als zanger. De afgelopen jaren bracht hij weer nieuwe albums uit en werden zijn nummers regelmatig in films en seris gebruikt. Enkele weken geleden kwam nog het bijzondere en goed ontvangen You Want It Darker uit, waarin Cohen een voorschot op de dood leek te nemen.

Toen dat album uitkwam, liet hij al weten klaar te zijn voor de dood. "Ik ben klaar om door te gaan. Ik hoop dat het niet te ongemakkelijk wordt," vertelde hij tijdens een interview tegen New Yorker magazine. Toen zijn muze Marianne Ihlen in augustus op haar sterfbed lag, schreef Cohen haar een brief waarin hij schreef "ik denk dat ik je snel zal volgen. Weet dat ik zo dicht achter je sta, dat als je je hand uitsteekt, ik denk dat je de mijne kunt aanraken."

Leonard Cohen is 82 jaar geworden.



NieuwsFilm

meest populair