Paul Verhoeven over problemen rond zijn nieuwe film

Paul Verhoeven over problemen rond zijn nieuwe film

Van Amerika naar Frankrijk.

Paul Verhoeven was een paar jaar geleden een van de grote namen in Hollywood. De regisseur maakte vele klassiekers, zoals bijvoorbeeld RoboCop, Total Recall en Basic Instinct. Maar na het uitbrengen van zijn laatste drie films, waaronder Showgirls ging het flink bergafwaarts met de glorieuze carrière van de regisseur, met name in Hollywood. Verhoeven's laatste film, de erotische thriller Elle, had aanvankelijk ook wel de nodige (Amerikaanse) problemen.

Zo kon Verhoeven voor de hoofdrol in zijn film geen enkele Amerikaanse actrice vinden. Alle Amerikaanse actrices die hij hiervoor benaderde wezen hem meteen af. Dit zei de regisseur kortgeleden tijdens een filmevenement tegen een verslaggever van Deadline: "Elle is mijn eerste speelfilm sinds 10 jaar, dus het voelt alsof ik weer in het diepe stap. Ik vind het echt wel spannend, want Elle is wel heel wat anders dan Showgirls".

Normaal gesproken zou de film in de Verenigde Staten worden opgenomen, maar aangezien Verhoeven geen Amerikaanse cast bijeen kreeg ging hij uiteindelijk voor Frankrijk: "Elke actrice die ik op het oog had voor de hoofdrol zei nee. Ik ben er nooit achter gekomen waarom nu precies, dit hebben ze me ook nooit uitgelegd. Ik denk niet dat het zozeer komt door het thema van verkrachting, waar de film grotendeels in ieder geval om draait, maar ik denk dat ik een 'anti-Amerikaanse' weg ingeslagen heb. Zo ontdekt het hoofdpersonage op een gegeven moment wie de dader is, maar neemt geen wraak, terwijl ze volgens de Amerikaanse filmwetten zich meteen zou moeten wreken".

Uiteindelijk is Verhoeven wel erg tevreden met het eindresultaat: "Isabelle Huppert is perfect in de hoofdrol. Ik ben er ervan overtuigd dat de film zonder haar niet gemaakt had kunnen worden".

Elle draait nu in de bioscopen en werd eerder al erg warm onthaald op het Cannes filmfestival van dit jaar en zelfs genomineerd voor de Gouden Palm. De film is ook de Franse inzending voor de Oscars in de categorie Beste Niet-Engelstalige Film.

NieuwsFilm

meest populair