Competitiefilms Cannes bekend

De twintig films die dit jaar op het festival van Cannes meedingen naar de Gouden Palm zijn vooral gemaakt door befaamde regisseurs. Amerikaanse films zijn in de meerderheid dit jaar met vier nominaties.

Het regiedebuut van acteur Tommy Lee Jones, The Three Burials of Melquiades Estrada en de verfilming van de strip Sin City, van regisseur Robert Rodriguez zijn daar twee van. Maar ook Last Days van Gus van Sant over de ondergang van zanger Kurt Cobain en Broken Flowers van een andere festivalfavoriet, Jim Jarmusch, met Bill Murray en Sharon Stone maken kans op de onderscheiding.

Andere bekende aanwezigen zijn David Cronenberg, Atom Egoyan, Wim Wenders en Lars von Trier. De laatste komt met de vertoning van zijn langverwachte Dogville-opvolger, Manderlay met in de hoofdrollen Bryce Dallas Howard en Willem Dafoe. Buiten de competitie zal George Lucas critici een eerste blik laten werpen op Star Wars Episode 3: The Revenge of the Sith.

Het jaarlijkse festival in Cannes, dat van 11 tot 22 mei plaatsvindt, is het belangrijkste filmfestival in Europa. Vorig jaar won Michael Moore de Gouden Palm voor zijn film Fahrenheit 9/11. Op 21 mei worden de prijswinnaars van het Cannes Film Festival 2005 bekendgemaakt.



NieuwsFilm

meest populair