FEATURED: Box office verdiensten Marvels filmuniversum

FEATURED: Box office verdiensten Marvels filmuniversum

Voor het eerst haalde een filmfranchise wereldwijd meer dan 10 miljard dollar op.

Voor het eerst in de geschiedenis is een filmfranchise erin geslaagd meer dan 10 miljard dollar op te halen. Het Marvel-filmuniversum mag die eer op zijn naam schrijven. Tijden geleden al had het franchises als die rond Harry Potter (7,7 miljard dollar), James Bond (7 miljard dollar) en Star Wars (6,5 miljard dollar) achter zich gelaten, maar nu is er dus een bijzondere mijlpaal bereikt. Om dat te vieren hebben we hier een compleet overzicht van alle Marvel-films, gerangschikt op de totale opbrengst, van laag naar hoog.

Bekijk de afbeelding#13 - The Incredible Hulk (2008)

Wereldwijd: 263,4 miljoen dollar
Lees de recensie | Bekijk de trailer

De minst verdienende film is de enige solofilm rond The Incredible Hulk, met een hoofdrol voor Edward Norton. De film werd allerminst goed ontvangen, en is wellicht om die reden ook de minst verdienende in de franchise. Toch vormde hij al meteen een connectie met andere films: in de aftercredits scène kregen we Robert Downey Jr. als Tony Stark te zien.


Bekijk de afbeelding#12 - Captain America: The First Avenger (2011)

Wereldwijd: 370,6 miljoen dollar
Lees de recensie | Bekijk de trailer

De eerste solofilm van Captain America is de slechtst verdienende in de trilogie rond het personage van Chris Evans. Gek is het niet: de titel spreekt een internationaal publiek niet zo aan, maar de film werd wel goed ontvangen. Critici noemden het een goede superheldenfilm met lekkere pulpy actie. Het was verder een prima film die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelde, een sterke setting voor dit oorsprongsverhaal.


Bekijk de afbeelding#11 - Thor (2011)

Wereldwijd: 449,3 miljoen dollar
Lees de recensie | Bekijk de trailer

Thor is de kroonprins van Asgard en introduceerde ons in buitenaardse elementen van het filmuniversum van Marvel. In de film kregen we nog meer connecties te zien met andere franchises, waaronder Iron Man, door de aanwezigheid van Clark Gregg als Phil Coulson. De film wordt vooral geprezen om zijn menselijk drama en sterke humor.


Bekijk de afbeelding#10 - Ant-Man (2015)

Wereldwijd: 519,4 miljoen dollar
Lees de recensie | Bekijk de trailer

Sommige van de obscure Marvel-helden zorgen voor hoge box office opbrengsten, anderen niet zozeer. Wellicht was Ant-Man te obscuur, of het feit dat regisseur Edgar Wright zijn passieproject zo vroeg voor de opnamestart verliet. In elk geval is de film rond een krimpende man een van de minst verdienende films in de recente geschiedenis van de franchise.


Bekijk de afbeelding#9 - Iron Man (2008)

Wereldwijd: 585,2 miljoen dollar
Lees de recensie | Bekijk de trailer

De eerste film in het universum introduceerde playboy Tony Stark, meteen een van de populairste personages uit de franchise. Het kritisch en commercieel slagen van de film is bijzonder: hij was een van de weinige Marvel-helden die nog niet op het scherm te zien geweest was. Sterker nog: veel scriptschrijvers weigerden de film te maken.


Bekijk de afbeelding#8 - Iron Man 2 (2010)

Wereldwijd: 623,8 miljoen dollar
Lees de recensie | Bekijk de trailer

Het eerste vervolg in de geschiedenis van de franchise, niet gek want Iron Man was de eerste Marvel-film. De film scoorde tegenvallende kritieken, wat vooral kwam door het ontbreken van de frisse geest van de vorige film, maar desondanks was het prima popcornvermaak. De film van Jon Favreau haalde maar liefst 623 miljoen dollar op.


Bekijk de afbeelding#7 - Thor: The Dark World (2013)

Wereldwijd: 644,6 miljoen dollar
Lees de recensie | Bekijk de trailer

Iron Man 2 was al een minder goed ontvangen vervolg, datzelfde gold voor Thor: The Dark World. Het grootste punt van kritiek – iets waar Marvel een sterke les van geleerd heeft – is dat ondanks de gigantische problemen, er geen andere helden op Aarde kwamen helpen in de strijd tegen de Dark Elves. De box office bleef gelukkig sterk.


Bekijk de afbeelding#6 - Captain America: The Winter Soldier (2014)

Wereldwijd: 714,4 miljoen dollar
Lees de recensie | Bekijk de trailer

De film die het universum flink opschudde en regieduo Joe en Anthony Russo vestigde als dé namen om in de gaten te houden is The Winter Soldier. Hierin kregen we te zien hoe S.H.I.E.L.D. ten val gebracht werd en werden de zaadjes voor Civil War gevestigd. De film haalde verder een stuk meer op dan de eerste in Captain America’s trilogie.


Bekijk de afbeelding#5 - Guardians of the Galaxy (2014)

Wereldwijd: 773,3 miljoen dollar
Lees de recensie | Bekijk de trailer

Veelal omschreven als de grootste gok in de geschiedenis van de franchise. Weinig mensen hadden verwacht dat het maffe en bij vlagen erg bizarre Guardians of the Galaxy voor box office vuurwerk zou zorgen. Maar toch slaagde men daar helemaal in en werd het de best verdienende originele film in de geschiedenis van de franchise.


Bekijk de afbeelding#4 - Captain America: Civil War (2016)

Wereldwijd: 940,9 miljoen dollar
Lees de recensie | Bekijk de trailer

Civil War schudde het Marvel-universum nog meer op door de Avengers lijnrecht tegenover elkaar te zetten. De film is nog lang niet klaar in de bioscopen en gaat het vermoedelijk nog een stuk beter doen dan dit. Avengers 2.5 is vooral een oefening voor de geplande Infinity War-films van broers Joe en Anthony Russo.


Bekijk de afbeelding#3 - Iron Man 3 (2013)

Wereldwijd: 1.215,4 miljoen dollar
Lees de recensie | Bekijk de trailer

De laatste film rond Robert Downey Jr.’s Iron Man (althans, recent gaf hij aan toch bereid te zijn er nog een te maken). Ook meteen een erg goed ontvangen film, die boordevol sterke actie zit en vooral de nodige diepgang geeft aan Iron Man. Minder goed ontvangen was de slechterik: Mandarin (die eigenlijk vrouw had moeten zijn).


Bekijk de afbeelding#2 - Avengers: Age of Ultron (2015)

Wereldwijd: 1.405,4 miljoen dollar
Lees de recensie | Bekijk de trailer

Alles zat Joss Whedon tegen bij het maken van de film. Althans, zo vertelde hij zelf tegenover verschillende websites nadat de film uit was gebracht. Toch mag men niet klagen: niet alleen introduceerde de film nieuwe superhelden, ook zat hij boordevol prima actiescènes. De film haalde verder een sterke 1,4 miljard dollar op aan de box office.


Bekijk de afbeelding#1 - The Avengers (2012)

Wereldwijd: 1.519,6 miljoen dollar
Lees de recensie | Bekijk de trailer

De best verdienende film in de franchise is nog altijd The Avengers. Voor het eerst in de geschiedenis werden superhelden uit verschillende films bij elkaar gebracht. Het was meteen de film die liet zien dat het concept fantastisch werkte en maakte dat meerdere filmstudio’s volgden met eigen filmuniversa. Introduceerde ook meteen de grote schurk van de franchise: Thanos.

NieuwsFilm

meest populair