Maxwell Perkins was een van de uitgevers werkzaam bij Charles Scriber's Sons en wist de boeken van schrijvers F. Scott Fitzgerald en Ernest Hemingway te introduceren bij het grote publiek. De film Genius gaat over de relatie tussen Maxwell en de schrijver Thomas Wolfe, die hij eveneens ontdekte.
Hoewel we het hier hebben over een verhaal vol met Amerikaanse literaire grootheden, zou je dat gezien de cast niet denken. Deze bestaat namelijk voornamelijk uit Britten (Colin Firth, Jude Law en Dominic West) en Australiërs (Nicole Kidman en Guy Pierce). Dat is niet erg, maar toch opmerkelijk.
We volgen hoe de stoffige Perkins de levenslustige Wolfe ontmoet. Wolfe had geen remmingen, iets dat ook in zijn schrijven te zien is. Zo leverde hij zoveel pagina's dat elke uitgever in New York zijn werk ongeschikt achtte voor publicatie. Enkel Perkins wist deze berg papier terug te brengen naar een boek dat qua formaat geschikt was voor de verkoop. De bromance die volgt tijdens het redigeerproces, zorgt ervoor dat Perkins op een andere manier leert te kijken en genieten van het leven. Maar nadat hij van Wolfe een ster heeft gemaakt, verandert hun relatie.
Genius is gefilmd met grauwe filters en wisselt een sobere aankleding af met scènes van de energieke jazz wereld van Harlem. Samen weten deze treffend het tijdsbeeld van de Depressie jaren in New York weer te geven. Het tempo blijft erin zitten, maar de film heeft als minpunt het hoge theatrale gehalte. Dat is niet gek als je ziet dat de grote Westend regisseur Michael Grandage aan het roer staat, die met Genius voor het eerst de overstap maakt naar film. Met name Law lijkt te denken, dat hij op het toneel staat en de mensen op het balkon hem ook moeten kunnen begrijpen qua lichaamstaal. Het zal interessant zijn om te zien hoe deze regisseur zich zal ontwikkelen voor een volgende film en dan het theatrale meer weet in te perken.
[rating 3]
Berlinale 2016: 'Genius'
Theatrale film met Jude Law en Colin Firth slaat de plank mis.