Regie: Arun Karthick | Cast: Rajesh Balachandiran, Kani Kusruti, Chinnu Kuruvila, Sridhar Pushpavanam e.a. | Speelduur: 75 minuten | Jaar: 2015
Er wordt nauwelijks tot geen woord gesproken in The Strange Case of Shiva, waarin een fotograaf met de naam Shiva geobsedeerd raakt door het beeld van een vrouw. Per ongeluk fotografeert hij haar, terwijl ze in de hoek van zijn blikveld beweegt. Dat beeld, een bewegende vlek van een vrouw met rode ogen, houdt Shiva dagenlang bezig in zijn kleine woning.
Naast het op de muur projecteren van die foto en ermee spelen in Photoshop zien we hem eten, koken, slapen, roken, lezen en... leven. Af en toe luistert hij naar muziek, zoals het bluesnummer Dark Was The Night (Cold Was The Ground) van Blind Willie Johnson, een liedje wat qua stemming en stijl perfect bij de protagonist en film past. Niet in de laatste plaats omdat er geen woord in wordt gearticuleerd. Zo nu en dan zijn de beelden van Shiva die in zijn huis rondhangt of dingen doet, heel mooi qua compositie. Af en toe gaat het kijken naar zijn routines ook enigszins vervelen. Debuterend regisseur Arun Karthick heeft dat door, en filmde daarnaast regelmatig de observerende katten die rond het huis van Shiva hangen, die camera en kijker aanstaren.
Karthick draaide A Strange Case of Shiva in zijn thuisstaat Tamil Nadu, een zeer zuidelijke deelstaat van India. Waar wel een filmindustrie is waarin meer dan 200 commerciële films per jaar worden gemaakt (ook wel 'Kollywood' genoemd, vernoemd naar een wijk in hoofdstad Chennai), maar weinig tot geen arthouse wordt gemaakt. Daar is geen geld voor. Karthick draaide, na tijdenlang zoeken naar een geldschieter, zijn film voor 15.000 in 8 dagen met een cast en crew van zeven mensen. Karthick liet zich inspireren door een gedicht van Baudelaire, Le serpent qui danse, voor dit visuele verhaal van een man die geobsedeerd raakt door het beeld dat hij van een vrouw heeft. Een beeld waar de werkelijkheid nooit aan kan voldoen.
[rating 3.5]
Kijk tijdens het festival op de speciale IFFR 2016 pagina voor meer verslaggeving, en op de overzichtspagina voor de films die we gezien en beoordeeld hebben.