Johnny Five presenteert: Top-5 The Force Awakens-momenten

Johnny Five presenteert: Top-5 The Force Awakens-momenten

Weer een geïnspireerd film top-5 lijstje door oud-recensenten Kenji en Ruben.

Er is niks leukers dan filmlijstjes verzinnen en daar een beetje over dooremmeren, bedachten FilmTotaal-oudgedienden Kenji en Ruben. Op hun blog Johnnyfive.nl doen ze dan ook niet anders. Hun eigenzinnige top vijf-lijstjes zijn ook regelmatig op Filmtotaal te vinden, dus laat dat commentaar maar komen!

We hebben Star Wars Episode VII gezien!! Natúúrlijk hebben we Star Wars Episode VII gezien, je dacht toch niet dat we heel koelbloedig nog een paar weekjes gingen wachten, tot de ergste drukte voorbij was? Nee man, zodra het kon zaten we pal voor het grootste scherm dat we konden vinden. Of het een goeie film is? Hoe moeten wij dat weten, we zijn fans! Is het echte Star Wars-gevoel dan terug? Ja, ja, en nog eens ja! Hier ons lijstje van dé vijf momenten in de film die daarvoor zorgen. Dat wil zeggen: op die paar hoogtepunten na waar we niks over kunnen zeggen, omdat natuurlijk niet iedereen er zo snel bij was.


Kenji


Een momentje van niks, eigenlijk. Rey en Finn zagen Han door over die goeie ouwe tijd - is het allemaal waar, is hij echt dé generaal Solo die zij aan zij heeft gevochten met Luke Skywalker? - en Han draait zich half om, kijkt ze aan en zegt iets in de trant van 'Yeah, I knew Luke'. Zie je, ik weet niet eens precies meer wat 'ie zei. Maar het is die blik in Harrisons ogen, zijn wrange glimlach terwijl hij dat zinnetje uitspreekt, waardoor hun epische strijd tegen het Keizerrijk in één keer wordt opgeroepen. En waardoor de haren in m'n nek recht overeind gingen staan.


Ruben


En dat had ik met meerdere scènes met de oude cast. Doordat we het niet alleen over filmjaren hebben, maar over échte jaren die voorbij zijn gegaan (inclusief voor ons, de kijkers), krijgen de onderlinge relaties een gewicht dat je niet kunt faken. Onbeschrijfelijk. En waarschijnlijk iets wat verloren gaat voor de jonkies onder ons. Overigens heerlijk om Ford in de rol van Solo te zien. Alsof je een oude, afgeragde, maar perfect zittende jas na jaren weer aandoet.


Kenji


Ja, gaat 'm hier een stuk beter af dan een paar jaar geleden bij Indy. Niet zo moeilijk ook, ahum.




Ruben


Het is misschien vloeken in de kerk, maar fuck it: ik vind Kylo Ren een engere, complexere en dus een interessantere schurk dan Darth Vader. Natuurlijk zal de impact van het personage niet zo groot zijn als van Vader in 1977 - Vader was uniek en we hadden nog nooit zo iemand gezien - maar Ren was voor mij de kers op deze toch al goddelijke, volvette Star Wars-taart. De casting van gluiperige Adam Driver was een meesterzet. Maar welk moment kies ik? Heel lastig, zeker als we het spoiler-vrij willen houden. Misschien het moment dat een gefrustreerde Ren een kamer aan gort hakt met zijn lightsaber? Of toch de mentale krachtmeting met een andere Jedi, waarbij de dan helmloze Driver een fraai staaltje 'face acting' laat zien? Of het moment waarop Ren een blasterschot haast achteloos tegenhoudt met de Force, dat vervolgens in de lucht blijft hangen? Weet je: ik kies ze gewoon allemaal.


Kenji


Hm, nou nou, enger dan Darth Vader? De stem van James Earl Jones telt voor mij wel zwaar hoor. Complexer en interessanter? Ik hoop het! Ben in ieder geval erg benieuwd naar het waarom van Kylo Ren. Vanwaar die obsessie voor Vader? Maar laat het alsjeblieft niet allemaal psiegologies verklaard worden. Darth Vader was veel cooler toen 'ie nog een mysterieus icoon van het kwaad was, dus voordat we in de prequels werden opgezadeld met een getraumatiseerde, verbolgen snotneus.




Kenji


Geen spoilers hier, want dit moment zat al in de tweede teasertrailer: een grijze Han Solo en zijn wandelende vloerkleed (niks veranderd) zetten voor het eerst in 'tig jaar voet in de Millennium Falcon. Han spreekt de woorden "Chewie, we're home" en de Wookiee antwoordt met zijn karakteristieke brul. Maar waar iedereen in de bios begon te klappen voor Han, kreeg ik pas een brok in mijn keel toen Chewie z'n bek opentrok (ook al kende ik die teaser dus al). En al is Harrison hier nog zo goed, het is toch ook dankzij Chewbacca dat je Han meteen weer in je hart sluit - ze zijn écht net een getrouwd stel. Dat ik toch ooit nog zo'n Chewie-groupie zou worden.


Ruben


Ik las in Empire dat de kledingmensen Chewie een klein buikje hadden gegeven, om te laten zien dat ook hij ouder is geworden. Maar dat was mij niet opgevallen. Sowieso was ik nooit zo'n Chewie-fan. Maar in The Force Awakes was het juist deze harige aap die ervoor zorgde dat ik een traantje wegpinkte.


Kenji


O ja, dat van dat buikje heb ik ook ergens gelezen! Niks van gemerkt; goeie reden om 'm snel weer te gaan zien.


Ruben


Ik ga van de week weer.




Ruben


De dogfights tussen ruimteschepen - dat is voor mij de ultieme Star Wars-ervaring. Letterlijk de strijd tussen de sterren. En dan geil ik voornamelijk op de shots vanuit cockpits naar buiten, waarbij je de piloten in beeld ziet én je iets van de omgeving meekrijgt. Hij zat al in de trailer: de achtervolging van de Falcon door een stel nieuwe, gestroomlijnde TIE-fighters. Heerlijk, als een warm bad. Maar dynamischer en spectaculairder dan Lucas ooit had kunnen dromen. De coolste shots? Van de creepy TIE-fighter piloten, in hun gladde, glimmende nazi-pakjes, die aan de knoppen van hun schepen lopen te draaien. Oef.


Kenji


Dat eerste luchtgevecht was inderdaad precies goed. Dat archaïsche richtsysteem in de geschutskoepel van de Falcon ook, nice touch. En van alle briljante geluidjes in Star Wars blijf ik het gejank van een TIE-fighter toch het allerlekkerst vinden.




Kenji


The Force Awakens zit echt tjokvol directe verwijzingen naar de oude trilogie, misschien wel iets te veel. Maar wederom: het werkt als een tierelier! Dit is ook zo'n moment: het heft van een lightsaber, half begraven in de sneeuw, begint te trillen doordat een onzichtbare kracht het zwaard tot zich roept. Een beeld dat we maar al te goed kennen. Maar deze keer staan er twee krachten tegenover elkaar. Licht tegen Donker, Goed versus Kwaad: dát is waar Star Wars om draait. En ook al denk je te weten wie er zal winnen, toch staat je hart even stil, want je wil het zien: hoe het zwaard door de lucht naar de hand van zijn meester vliegt en tot leven gewekt wordt. Natuurlijk geeft Abrams je precies wat je wilt en meer, en god wat is dat lekker.


Ruben


Tjokvol verwijzingen? Man, het is een regelrechte remake! Niet dat daar iets mis mee is, overigens.


Meer lijstjes op www.johnnyfive.nl.

NieuwsFilm

meest populair