Flashback Friday: 'Holiday Affair'

Flashback Friday: 'Holiday Affair'

Kerstklassieker met Janet Leigh en Robert Mitchum in de hoofdrollen.

Met kerst kunnen we er vaak op rekenen dat zenders als één en de BBC kerstklassiekers uitzenden. Morgen is het bijvoorbeeld de beurt aan Holiday Affair, een leuke romantische film uit 1949 met Janet Leigh en Robert Mitchum in de hoofdrollen.

Robert Mitchum speelt Steve, een veteraan die tijdens de feestdagen een baantje heeft bij een warenhuis in New York. Op een dag komt Connie Ennis (gespeeld Janet Leigh), een dure speelgoedtrein kopen zonder er een vraag over te stellen. Hij verdenkt haar er hierdoor van een mystery shopper te zijn. Wanneer Connie met de trein thuis komt, ziet haar zoontje Timmy deze per ongeluk en denkt hij dat het een cadeau voor hem is. Connie vertelt hem dat de trein terug moet naar de winkel. Timmy natuurlijk teleurgesteld en in de winkel moet ze Steve vragen om het geld terug te krijgen. Hij zegt dat hij dit eigenlijk niet mag doen. Als Connie vertelt waarom ze een mystery shopper is, om de eindjes aan elkaar te knopen geeft hij haar het geld toch terug, iets dat onmiddellijk leidt tot zijn ontslag. De volgende dag ligt er voor de deur dezelfde treinset als cadeau voor Timmy en beseft Connie van wie het moet komen. Ze gaat op zoek naar Steve, iets dat leidt tot allerlei ontwikkelingen in haar, toch al gecompliceerde, privéleven.

Holiday Affair heeft alle ingrediënten voor een ultieme kerstfilm, maar toch is deze minder bekend dan andere uit deze periode. Het is geen grote film, maar wel eentje met goede acteurs (Leigh en Mitchum spelen mooi) en fijne bijrollen waaronder die van Wendall Corey. Wel is het allemaal vanaf het begin erg voorspelbaar en zit er maar weinig humor in. Hoewel het een romantische komedie wordt genoemd, is het eerder een romantisch drama met zware thema's op de achtergrond zoals het feit dat Steve een veteraan is, zonder inkomen en Connie haar man kwijt is geraakt in de oorlog. Beide weten wat het is om alleen te staan en grote verliezen te verwerken, iets dat hun band meteen versterkt. Maar juist de aanwezige melancholiek past er goed bij en maken het tot een iets meer diepgaande film, dan andere kerstfilms die soms misschien iets te happy-go-lucky zijn. De dialogen zijn van de bovenste plank en het is een goed voorbeeld van het soort magische films, die de studio's er in de jaren veertig uit wisten te pompen.

"I want a girl that'll drop everything and run to me, no matter what the score is."

"Oh, you're always so wrong about me. I have a wonderful memory of a husband and a marriage. You're trying to take it away from me." [/i]

Holiday Affair is op zaterdag 12 december om 15.30 te zien op één.



NieuwsFilm

meest populair