Leiden International Filmfestival vanavond van start

Leiden International Filmfestival vanavond van start

Wat staat er dit jaar op het programma?

Sinds 2006 vindt elk jaar het Leiden International Film Festival plaats. Van een klein festival is het uitgegroeid naar een bijzondere ervaring, waar zeer uiteenlopende films van over de hele wereld te zien zijn. Van blockbusters tot indiefilms, je vindt het allemaal in Leiden. Vanaf vandaag tot 8 november vindt de tiende editie van het festival plaats.

Publieksopening

Het festival wordt voor het grote publiek geopend om 19u vanavond in het Trianon 1. Daar draait de film Le Tout Nouveau Testament, de gloednieuwe van Jaco van Dormael. In deze film blijkt God echt te bestaan en in Brussel te wonen, samen met zijn vrouw en tienjarige dochtertje Ea. Zij besluit in opstand te komen tegen haar vader en saboteert zijn werk door alle sterfdata bekend te maken.

American Indie Competition

Dit jaar vindt ook de American Indie Competition plaats, waarbij nieuwe onafhankelijk geproduceerde Amerikaanse films kans maken op de publieksprijs. Vorig jaar won Whiplash nog en dit jaar dingen een aantal prachtige titels mee. Films die meedoen zijn als volgt: Me and Earl and the Dying Girl, Houses, Mistress America, Cop Car, The Gift, Rosewater, Results, Z for Zacharia, The End of the Tour, Consumed, Tangerine en Cronies. Films van de Indie Competition gaan lang niet allemaal in Nederland in première, dus het programma is meer dan de moeite van het bezoeken waard. Hier het volledige programma van de Indiefilms.

Panorama

Een ander erg interessant programma dat het LIFF dit jaar te bieden heeft is het Panorama. Daarin zijn grote films van over de hele wereld te bekijken. Dit jaar kan je bijvoorbeeld naar films als Boulevard, Les Cowboys, 600 Millas, Tale of Tales, Son of Saul, Slow West, The Wakhan Front en El Club. De grootste film die het LIFF vertoont in dit programma is overigens Danny Boyle's Steve Jobs. Lees hier meer over het Panorama-programma.

Happy Birthday LIFF

LIFF bestaat tien jaar en om die reden zijn vijf films geselecteerd uit de meer dan 650 titels die in de geschiedenis van het festival draaiden. De films draaien allemaal 31 oktober, dus ga morgen zeker naar het festival! De films die in het kader van dit programma-onderdeel draaien zijn King of Devil's Island, $9.99, Stilyagi, Breaking Upwards en Boy A.

Nordic Watching

Gezien de populariteit van Scandinavische series, is er dit jaar ook gekozen om grote films uit het noorden van Europa te tonen. Zodoende zijn er voorpremières van films als Out of Nature, In Your Arms, Virgin Mountain en Rams te zien. Ook dit programma is zeer aan te raden.

Zwemmen à la Spring Break

Als je dan toch in Leiden bent, of daar naartoe gaat, bezoek dan op 1 november vooral Zwembad De Zijl. Daar begint op 19:30 het Spring Breakers Pool Party, waar je net zo hard los kan gaan als in de film.

Sing-A-Long

Fans van Monty Python and the Holy Grail kunnen hun hart ophalen. LIFF viert de 40ste verjaardag van de film met een sing-a-long, om 21:30 in het Trianon 1 op donderdag 5 november.

The Lost World

Ook erg gaaf is het programma van 6 november. Dan draait de film The Lost World (1925) met livemuziek van Listen to the Ghost, het muziekensemble van filmjournalist Kevin Toma.

Slotfilm

Het festival wordt op zondag 8 november afgesloten met de voorpremière van de film Carol. De film speelt zich af in 1950, New York en draait om een relatie die ontstaat tussen twee vrouwen. Prachtige rollen voor Cate Blanchett en Rooney Mara. Van 21:30 tot 23:28 in het Trianon 1.

NieuwsFilm

meest populair