Eerste Theo van Gogh Award uitgereikt

The Golden Cactus, de eerste Theo van Gogh Award for Maverick Film Makers, is op 30 januari voor de vertoning van Theo van Gogh's 06/05 uitgereikt aan Ilya Khrzhanovsky. Zijn regiedebuut, 4, is een subversieve film. 4 is gebaseerd op een scenario van Vladimir Sorokin, een bekende radicale schrijver die al heel wat taboes in de Russische samenleving heeft aangesneden, van vloeken tot homoseksualiteit. Zijn werk is controversieel, en zijn vijanden hebben zijn boeken publiekelijk verbrand.

Met zijn keuze voor samenwerking met Sorokin bij zijn eerste speelfilmproject liet Khrzhanovsky meteen zien dat hij de grenzen van de Russische tolerantie wilde opzoeken. De daaropvolgende controverse kan voor de regisseur bepaald geen volslagen verrassing zijn geweest.

Jurylid en ex-IFFR directeur Emile Fallaux verklaarde: "Hij weigerde op verzoek van de officiele instanties bepaalde scenes uit de film te knippen. Inmiddels is het al een jaar geleden dat de film werd voltooid, maar van een vertoning is in Rusland nog steeds geen sprake. In afwachting daarvan wordt over de film in Rusland al uitvoerig gediscussieerd, maar tot nu toe heeft Khrzhanovsky zijn koppige en dappere debuutfilm nog niet aan het Russische publiek kunnen laten zien. De jury van de Theo van Gogh Award heeft in Ilya Khrzhanovsky een filmmaker gevonden die de noodzakelijke risico’s durft te nemen om zijn visie te vormen en te tonen. Een echte quirky maverick, en daar kan de filmwereld er nooit genoeg van hebben."



NieuwsFilm

meest populair