20th Century Fox aangeklaagd wegens 'The Martian'

Een Russische man beweert dat ze zijn scenario uit 2008 hebben geplagieerd.

Vandaag is het eindelijk zover: Ridley Scotts The Martian met Matt Damon in de hoofdrol is te bezichtigen in de bioscoop. Hoewel mensen, die het sciencefictionavontuur gezien hebben, positief te spreken zijn, is er iemand in Rusland die niet geheel vreugdevol is. We hebben het over Mikhail Rashkhodnikov, een man die zegt dat 20th Century Fox zijn script uit 2008 voor hun film toegepast hebben. Zijn scenario heet Marsianin (The Martian) en Rashkodnikov verklaart dat hij zijn schrijfwerk naar zowel lokale als internationale studio's gestuurd heeft.

20th Century Fox zou er één zijn. Ook al hebben ze zijn volledige script niet gehanteerd, er zouden wel details (opzettelijk of toevallig) geïmplementeerd zijn. The Martian is echter gebaseerd op de 2011 roman van Andy Weir. Advocaat Shota Gorgadze heeft onlangs de aanklacht ingediend en meldt dat ze een schadevergoeding van 761.700 dollar eisen. Daarnaast zullen ze beroep doen op de Russische overheid, in de hoop zo de rechtszaak te winnen, welke over een aantal weken beoordeeld zal worden.

Een woordvoerder van Fox onthulde aan Entertainment Weekly dat zij het niet eens zijn met de argumenten. "De aanklacht is compleet ongegrond en we zullen ons energiek verdedigen tegen deze valse beweringen." Volgende week zal de sciencefiction prent bezocht kunnen worden in Rusland.



NieuwsFilm

meest populair