Die Macht der Bilder: Leni Riefenstahl

[header]Die Macht der Bilder: Leni Riefensthal reconstrueert de loopbaan van deze unieke regisseuse, die zowel bewondering afdwingt als ongeloof en afkeer oproept.[/header]De Duitse regisseuse Leni Riefenstahl maakte met Triumph des Willens (1934), de meesterlijke registratie van het geoliede en grotendeels voor haar film geensceneerde Partijcongres van de Nazi’s in Neurenberg en met Olympia (1938), haar documentaire over de Olympische spelen in Duitsland van 1936, enkele van de beste films die ooit gemaakt zijn. Tegelijkertijd dragen ze de ideologie uit van het Nazi-apparaat en werpen ze daarmee het klassieke vraagstuk op over de relatie tussen kunst en moraal, tussen kunst en verantwoordelijkheid.

In zijn biografische documentaire over Riefenstahl voelt regisseur Ray Müller de filmmaakster weliswaar meerdere malen aan de tand maar zijn beleefde pogingen ketsen af op de jarenlang getrainde standaardantwoorden van een noch immer zeer sterke 92-jarige vrouw, die twijfel noch de wens tot zelfanalyse toont.

Die Macht der Bilder: Leni Riefensthal reconstrueert de loopbaan van deze unieke regisseuse, die zowel bewondering afdwingt als ongeloof en afkeer oproept.

De drie uur durende documentaire is Duits gesproken en Engels ondertiteld. De voorstelling begint om 13.00 uur en wordt ingeleid door Arjen Mulder.



NieuwsFilm

meest populair