M. Night Shyamalan verdedigt fanatiek 'The Last Airbender'

Het avontuur uit 2010 won o.a. een Razzie voor slechtste film, regisseur en scenario.

Fans van de drie seizoen tellende animatieserie Avatar: The Last Airbender waren voldaan toen ze te horen kregen dat er een live-action variant op komst was. Dat M. Night Shyamalan de regie op zich zou nemen kwam waterkoud aan. De beste man maakte aan het begin van zijn carrière gewichtige thrillers, als we op de meerderheid van de filmkijkers afgaan. Wat hij later fabriceerde niet zozeer. Uiteindelijk lukte het Shyamalan niet om de majoriteit te bevredigen. De film ontving een Razzie voor o.a. slechtste film, slechtste regisseur en slechtste scenario. Toch vindt de Signs-regisseur die uitkomst niet geheel eerlijk.

Tijdens een interview met IGN legde hij uit waar het probleem mogelijk lag. "Het is heel erg vreemd, want de leeftijd van de kijkers die de serie volgden waren negen jaar oud. Mijn dochter was dat ook. Dus ik kon de film op twee manieren aanpakken. Ik kon de film maken voor hetzelfde publiek, wat ik dus gedaan heb, voor negen- en tienjarige, of ik kon er een 'Transformers'-versie van maken met Megan Fox. Dat deed ik niet. Dat zou aan hebben gevoeld als: 'Nou, ik ga een film maken gebaseerd op een kinderserie die mijn negenjarige kijkt, maar ik maak hem niet voor haar. Ik maak hem voor mijn volwassen vrienden.' Dat voelde als verraad."

Hoewel de serie ook oudere liefhebbers bezit, denkt Shyamalan dat men zijn verfilming niet begreep omdat het niet aan hen gericht was. "Het ging over de intenties die ik had en die de fans bezaten. Als ik op straat loop en een tienjarige tegenkom, hoor ik: 'Dat is mijn favoriete show! Die film is geweldig!' De ouders benaderen mij en vertellen: 'Ze hebben 'The Last Airbender' al 74 keer gezien!' De film is voor de kinderen. Ik deed het voor hen, mystieke en Oosterse filosofieën aansnijden door de ogen van een tienjarige."



NieuwsFilm

meest populair