Marlon Wayans wint 'Cleveland Brown'-rechtszaak

Augustus vorig jaar werd hij aangeklaagd wegens discriminatie.

Het ziet er naar uit dat grappenmaker Marlon Wayans (Scary Movie, White Chicks) de beul ontloopt. Vorig jaar werd hij door ene Pierre Daniel aangeklaagd wegens racistische discriminatie en een rechter heeft nu laten weten dat Wayans niets verkeerds heeft gedaan. De 42-jaar oude acteur had een tweetal foto's op zijn Twitter account geplaatst waarop Daniel met het cartoonpersonage Cleveland Brown werd vergeleken. Als voettitel stond er bij: "Vertel me dat deze negers niet op elkaar lijken... DEZE NEGER!!! Hij lijkt op Cleveland Brown."

Daniel, die aan de film A Haunted House 2 werkte, had daaropvolgend een aanklacht ingevoerd omdat hij naar eigen zeggen door Wayans te vaak gepest werd. Hij vermeldde tevens niet meer als acteur op te kunnen treden vanwege 'ziele leed' en 'ongerustheid.' De rechter die de zaak behandelde berichtte echter: "Het karakter van Cleveland Brown, evenals meneer Pierre, zijn allebei overduidelijk zwart en omvangrijk. Samen met het gekrulde 'Afro' kapsel is dat simpelweg op een vermakelijke manier in de scène verwerkt." Ook zei hij dat Wayans' werkwijze vaak om stereotypes draait, waardoor hij vrij is om zulke opmerkingen te maken.

Wayans vertelde tegenover roddelwebsite TMZ - die de zaak sinds het begin schaduwde - dat hij blij is met de zege. Hij acht dat het voor een komediant belangrijk is om vrijuit te kunnen spreken en grappen te mogen maken. En bovendien: "Dit is een stap jegens het beschermen van publieke figuren die continue te maken hebben met valse beweringen en beschuldigingen. Ik ben dankbaar en als u mij nu wilt excuseren, dan ga ik herhalingen bekijken van de Cleveland Show.



NieuwsFilm

meest populair