Oliver Stone spint complottheorie rondom coup Oekraïne

Stone plaatst zijn uitgebreide theorie op Facebook.

Oliver Stone (Platoon, Nixon) zet in een uitgebreide Facebookpost zijn complottheorie over de staatsgreep in Oekraïne uiteen. Volgens de 68-jarige regisseur heeft de CIA een belangrijke rol gespeeld in de zogenaamde 'Maidan-revolutie'.

In februari 2014 interviewde Stone, in het kader van een Engelstalige documentaire, de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. "Hij [Janoekovitsj, red.] was de legitieme president van Oekraïne tot 22 februari. Toen veranderde plotseling alles," vertelt Stone.

"In de documentaire zitten meer details, maar het is duidelijk dat de 'schutters', die 14 agenten en 45 demonstranten hebben doodgeschoten en 85 mensen hebben verwond, bij een 'derde partij van buitenaf' hoorden die de situatie wilde verergeren", aldus Stone. "Veel getuigen, onder wie de Oekraïense politie en Janoekovitsj zelf, zijn er van overtuigd dat pro-westerse krachten hierachter zitten." Volgens Stone heeft de Amerikaanse geheime dienst deze methode in het verleden vaker toegepast, bijvoorbeeld in Iran (1953) en Chili (1973). "Creëer chaos zodat je de regering omver kan werpen."

"De 'Maidan-slachting' wordt in de westerse media neergezet als het gevolg van een instabiele en gewelddadige pro-Russische regering," gaat Stone verder. Dat beeld klopt in zijn beleving echter niet. "In de tragische nasleep van deze staatsgreep wordt in het Westen vooral het verhaal verteld van 'Rusland op de Krim', maar in werkelijkheid is het 'Amerika in Oekraïne'."

"De waarheid wordt niet uitgezonden in het Westen," concludeert de filmmaker. "Het is een surrealistische verdraaiing van de geschiedenis, zoals we ook in de Verenigde Staten onder Bush zagen voordat hij Irak binnenviel omdat er massavernietigingswapens zouden zijn."

NieuwsFilm

meest populair