[LFF]: Ondertussen op het Londen Filmfestival...

Michelle haar eerste dag met o.a Benedict Cumberbatch, Keira Knightley en Londen in het teken van 'The Imitation Game'.



Londen ken ik goed en kom ik zeker een paar keer per jaar, maar dit jaar is de eerste keer dat ik het Londen Filmfestival bezoek. Het mag dan niet zo groot en bekend zijn als Cannes of Venetië, maar er gaan ieder jaar grote films in première, dus ik hoop dat er weer mooie mogelijkheden zullen zijn om persconferenties te bezoeken en wellicht een interview te doen.

Hoewel het festival vanavond pas van start gaat met de première op Leicester Square van The Imitation Game kom ik 's morgens vroeg al aan. Om elf uur staat namelijk een persconferentie op het programma rond deze openingsfilm met onder meer Benedict Cumberbatch en Keira Knightley erin. Die wil ik natuurlijk niet missen, want ben groot liefhebber van beide acteurs. De conferentie zal worden gehouden in het Corinthia Hotel, maar voordat het zover is moet ik eerst inchecken in mijn hotel en mijn perspas ophalen. Het festival heeft gek genoeg geen centrale persruimte, maar wordt verspreid door de stad gehouden. Mijn perspas ligt dus niet in de buurt van het Corinthia, maar bij het hoofdkantoor van het pr bureau dat de communicatie van het festival voor zijn rekening neemt. Na mijn pas te hebben opgehaald, kan ik op weg naar het Corinthia en blijk ik daar de eerste te zijn. Maar beter te vroeg dan te laat! Bovendien heb ik hierdoor mijn plek in de omgebouwde balzaal voor het uitkiezen en kan ik recht voor het podium gaan zitten.



Stipt om kwart voor twaalf gaat de persconferentie van start. Eén voor één worden de acteurs, schrijver van het scenario Graham Moore en de regisseur Morten Tyldom aangekondigd en komen ze onder luid applaus de zaal binnen. The Imitation Game is een film die gaat over het leven de briljante wiskundige Alan Turing, die ook voor de Britse geheim dienst werkte, de Enigma code wist te kraken en vanwege zijn homoseksuele voorkeur werd vervolgd. Genoeg stof dus voor een film!

Cumberbatch laat weten dat het voor hem een eer was om Turing te mogen spelen. Wanneer iemand hem vraagt wat hij vindt van de Oscarbuzz rond zijn prestatie, reageert Cumberbatch laconiek. "Als dat ervoor zorgt dat meer mensen de film willen zien, is dat geweldig. Ik wil dat zijn verhaal zo breed mogelijk bekend wordt. Als dat om die reden gebeurt, vind ik dat best." Iemand vraagt Cumberbatch over zijn keuze om extreem intelligente personages met sociaal wat moeilijkheden te spelen. Hoe zorgt hij dat bijvoorbeeld Sherlock en Turing niet teveel op elkaar lijken? “Ik kan niet veranderen hoe ik eruit zie en wie ik ben,” zegt de acteur. “Ik las niet over [Turing] en besloot Sherlock maar dan met draadjes en moertjes in tweed te spelen. En ik kan ook heus wel domme mensen spelen hoor! Maar ik snap wel waar de vergelijking vandaan komt, aangezien beide personages zo slim zijn. I too watch stuff.”



Knightley speelt in de film wiskundige Joan Clarke, die net als Turing werkte bij Bletchley Park in de Tweede Wereldoorlog. Zij wordt gevraagd of ze overeenkomsten ziet in de zaken op feministisch vlak waar Clarke voor vocht en vandaag de dag. “Zij vocht voor gelijke inspraak en a place at the table,” zegt ze. “Dat is vandaag de dag nog steeds zo.” Verder krijgt met name Cumberbatch de ene na de andere vraag en weet hij meerdere malen de zaal aan het lachen te krijgen. “Ik ben niet de koningin of David Cameron, misschien worden dat mijn volgende rollen. Dat zou je leuk vinden hè, om mij in een frock te zien.”



Als afsluiter wordt de twee acteurs gevraagd hoe het is om de openingsfilm op het Londen Filmfestival te hebben. “Geweldig,” zegt Cumberbatch. “Ik ben Londenaar en wilde altijd al meer tijd doorbrengen op het festival. Om zo centraal betrokken te zijn, is iets waar ik trots op ben, I could not be more proud, het betekent heel veel voor me.” Als het woord aan mede-Londenaar Knightley wordt gegeven, antwoordt ze: “Ditto.” De zaal lacht en daarna is het tijd voor de acteurs om te gaan, waarna de pers de balzaal van het Corinthia verlaat.

Als ik later op de hotelkamer het Engelse journaal opzet, is de opening van het festival het grote nieuws en zie ik allemaal interviews met Keira Knightley in gouden jurk samen met Benedict Cumberbatch in de stromende regen onder een paraplu op de rode loper van Leicester Square. Ondanks het slechte weer stralen ze, want een succes als dit komt maar enkele keren voor in de carrière van een acteur en dat lijken zij ook te beseffen.

Als ik 's avonds laat in de taxi zit, na uit eten te zijn geweest, begint de taxichauffeur over de opening van het filmfestival. Als hij hoort dat ik journalist ben, begint hij ook over de film en Cumberbatch. “Wat een geweldige acteur, duidelijk iemand die zijn scripts goed uitkiest. Hij mag dan een beetje een apart uiterlijk hebben, alle meiden zijn gek op hem. Hij heeft ook iets bijzonders en ik zie hem altijd graag.” Vervolgens begint hij anekdotes te vertellen over alle bekende mensen, die hij in de taxi heeft gehad. Dat zijn er nogal wat; van Sean Connnery tot Sylvester Stallone. Die waren aardig, maar hij heeft ook een keer Tom Cruise in de taxi gehad vertelt hij, en die vond hij op zijn zachtst gezegd niet zo. Cruise en zijn toenmalige echtgenote Nicole Kidman stapten bij hem in nadat ze bij een show waren geweest en hun auto niet voor ze klaar stond. Kennelijk was Nicole Kidman geïnteresseerd en vriendelijk, terwijl Tom nors uit het raam keek. “Omdat we het niet over hem hadden,” zegt de taxichauffeur. “Zo'n type was het. Een tosser.” Ik heb alleen lovende verhalen gehoord van mensen die Tom hebben ontmoet, misschien had hij dus zijn avond niet, stond hun auto niet klaar en ging Nicole tot overmaat van ramp ook nog eens tegen de chauffeur aanpraten. Maar uiteraard is deze gossip altijd interessant. Na afgezet te zijn bij mijn hotel, heb ik nog even de tijd me voor te bereiden op morgen. Hopelijk begint die namelijk weer meer met een persconferentie, met wie lezen jullie tomorrow.

Lees hier onze andere blogs van het Londen Filmfestival.

NieuwsFilm

meest populair