Fraai boek - The Art of Noir

Een ode aan de geschilderde filmposters van weleer.

[/url]

The Art of Noir

Auteur:Eddie MullerPagina's:338Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:Overlook PressDruk:1Uitvoering:Paperback
ISBN:978-1-46830-735-1

Ze worden al jaren niet meer gemaakt, maar nog altijd hebben vintage filmposters een bijzondere aantrekkingskracht op mensen. Met de opkomst van fotografie als nieuwe vorm van realisme, werd de geschilderde poster echter langzaam maar zeker opzij geschoven en raakte deze in de vergetelheid. Het boek The Art of Noir is een ode aan deze vergeten filmposters.

De films in het boek zijn allemaal in de Verenigde Staten uitgebracht, tussen de jaren 1940 en 1960. Het thema is echter breder en kijkt naar kunstenaars van andere landen en hoe zij het (bovenal) Amerikaanse genre van film noir overbrachten. De posters zijn dus niet gekozen op hun geldelijke waarde, maar op hun artistieke en historische relevantie.



The Art of Noir is ingedeeld in zeven hoofdstukken, die elk een bepaald onderwerp behandelen. Als voorbeeld nemen we het eerste hoofdstuk, Styles of the Hollywood System, dat als onderwerp posters die iets van verloren onschuld afbeelden, heeft. Deze zijn ingedeeld op de verschillende filmstudio's en telkens wordt de manier waarop zij de posters van film noir afbeeldden en hun kunstenaars behandelden besproken.

Bij elk van de posters tref je een uitgebreide beschrijving aan, die niet alleen de betekenis van de poster uitlegt, maar ook de korte geschiedenis van de film waarvan deze gemaakt is, verbeeldt. Andere hoofdstukken draaien weer specifieker om noir posters van over de hele wereld. Gedurende het hele boek wordt de achtergrond van afgebeelde posters uitgelicht.

Deze besprekingen zijn uitgebreid en diepgaand en kijken niet alleen naar de posters zelf, maar ook naar de kunstenaars die erachter zitten. Zo komt het dus voor dat je gedurende het boek posters van één bepaalde kunstenaar meermaals ziet. Dat is mooi, want zo zie je ook de ontwikkeling die hun kunst doormaakt.



Deze zeer complete opzet maakt The Art of Noir veel meer dan alleen een boek over filmposters. Die boeken worden wel vaker uitgegeven en bieden vaak niet veel meer dan posters. Dit boek van Eddie Muller gaat veel verder en is een goed leesbare geschiedenis van het studiosysteem en de film noir. De ontwikkeling die Muller schept is helder en de diepgaande beschrijvingen van posters zijn een schitterende toevoeging. De passie die hij voelt voor het genre spat van de pagina's.

Zo is The Art Noir een geweldig boek geworden. De papierkwaliteit is van hoog niveau en de kleurenposters zijn prachtig. Een deel daarvan is klein afgedrukt, maar een ander deel beslaat een volledige pagina en weer andere posters beslaan zelfs twee pagina's. Schitterend dus hoe Muller in deze ode aan de noir-poster zijn best heeft gedaan om de posters volledig tot hun recht te laten komen. The Art of Noir is te verkrijgen bij webwinkels als [url=http://www.bol.com/nl/p/the-art-of-noir/9200000011400358/]Bol.com en Libris en uiteraard ook bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Overlook Press voor het recensie-exemplaar.

[rating 5]

NieuwsFilm

meest populair