17-jarige 'Dexter'-fan vermoordt vriendin

Een grauwe dag voor de wereld van cinema en tv.

Een 17-jarige jongeman uit Engeland, Steven Miles, kreeg van de week levenslang nadat hij had toegegeven zijn vriendin Elizabeth Thomas in januari te hebben omgebracht. Miles, die volgens BBC gediagnosticeerd was met een autistische stoornis, heeft onthuld dat hij de dodelijke daad moest uitvoeren van een stem in zijn hoofd, genaamd Ed. Met behulp van zijn vaders tuingereedschap had hij het lichaam van de ledematen ontmanteld, nadat hij Elizabeth meerdere keren met een mes had neergestoken. De lichaamsdelen had hij daaropvolgend in plastic zakken geborgen en bij het afval gezet.

Tijdens de rechtszaak kwam het nieuws naar buiten dat Miles "de daden van Dexter wilde nabootsen": het bloedlustige karakter van tv zender Showtime. Acteur Michael C. Hall vervulde die rol van 2006 t/m 2013 in 96 afleveringen, verdeeld over acht seizoenen. De rechter die de zaak behandelde, Christoph Critchlow, vertelde Miles dat het verlies van Elizabeth voor haar familie enkel met levenslang verzacht kan worden. Hij legde uit: "Je besloot, op jonge leeftijd, dat je iemand moest doden. En je koos Elizabeth Thomas, die op tragische wijze met jou vriendschap sloot en tevens voor jou opkwam wanneer mensen je 'anders' noemden. Het is beangstigend dat je haar soms beschreef als jouw project."

Één van de strafpleiters, die Miles verdedigt, ging verder in op de uitwerkingen van geweld in filmmedia. "De afgrijselijke moord komt rechtstreeks uit het script van een succesvolle tv-show. Het bewijsmateriaal geeft aan dat de aangeklaagde de daden van het karakter Dexter probeerde na te bootsen. Een personage dat hij verafgoodde. Deze zaak toont de trieste waarheid en het gevaar hoe jonge mensen door moderne tv series, bestaande uit geweld, beïnvloed worden en dit vervolgens imiteren in het werkelijke bestaan."

Miles is niet de eerste persoon waar de tv-serie invloed op heeft. In juni 2012 doodde de Engelse Mark Howe (destijds 19 jaar) zijn moeder op brute wijzen. Hij stak haar 53 keer met een lemmet van 30 centimeter lang. Ook hij legde zijn obsessie voor Dexter in de rechtszaal uit. Een producer van de afgelopen televisie serie, Melissa Rosenberg, wilde deze ongevallen juist vermijden. Zij legde uit dat ze Dexter's daden nooit wilde prijzen en dat de makers daar altijd voorzichtig mee waren. "Elke keer wanneer je, je met Dexter identificeert en voor hem aan het juichen bent, dan proberen wij dat weer om te draaien door te zeggen: 'Je denkt misschien dat hij iets goeds doet, maar het is een monster. Hij doodt omdat het een monster is.'"

De serie Dexter is gebaseerd op de boekenreeks van schrijver Jeff Lindsay en vertelt het verhaal van bloedanalist Dexter Morgan die bij de politie werkt en de behoefte heeft om te doden. Zijn vader heeft hem echter geleerd daarmee om te gaan door middel van een speciale code: Dexter mag enkel slechte mensen doden.

Steven Miles



NieuwsFilm

meest populair