Robert Downey Jr. plaatst overlijdensbericht op Facebook

Zijn moeder overleed vorige week maandag op tachtigjarige leeftijd.

Acteur Robert Downey Jr. deelde afgelopen weekend mee dat zijn moeder was heengegaan. Elsie Ann Downey werd tachtig jaar oud. Downey Jr. plaatste een omvangrijke eerbetoon op zijn Facebook pagina en onthulde een aantal levensgebeurtenissen van zijn moeder. Het welgemeende bericht legde uit dat zij de reden was dat hij zijn succes in Hollywood opzocht en dat ze daarnaast beidden last hadden van verschillende verslavingen.

Het overlijdensbericht maakte bekend dat Elsie Ann in 1934 op een lente dag geboren werd. Haar vader was een ingenieur en haar moeder de eigenaresse van een sieraden winkel. In de jaren 50' liet ze haar studieleven achter om in New York haar droom van een comédienne te verwezenlijken. Daar ontmoette ze in 1962 Robert Downey Sr. Ze trouwden kort daarop en kregen Downey Jr.'s zus in 1963 en twee jaar later de Iron Man-acteur zelf.

Elsie Ann vervulde een aantal rollen in de film- en theaterwereld en werd helaas een alcoholverslaafde in de jaren 70'. Ondanks dat haar huwelijk stukging en haar verslaving standhield bleef ze doorwerken. Voordat ze in 1990 nuchter werd, ontmoette ze Jonas Kerr, die Robert Downey Jr. als een tweede vader ziet. Niet lang nadat ze eindelijk van de drank af was kreeg ze met hart klachten te maken die tot aan haar dood van tijd tot tijd opspeelden.

Downey Jr. vermeldt dat zijn drank- en drugsverslavingen, die vroeg in zijn carrière aan het licht kwamen, zijn eigen schuld waren. Daarentegen was zijn moeder wel de oplossing: "In de zomer van 2004 verkeerde ik in slechte staat. Ze belde me plotseling op en ik gaf toe aan mijn demonen. Ik weet niet meer wat ze zei, maar sindsdien heb ik niet meer gedronken en gebruikt."

Maart dit jaar werd Elsie Ann opgenomen wegens een hartstilstand. Ze overleefde de aanval enkel om weer een stoet aan nieuwe te ervaren. Downey Jr. nam haar vervolgens op in zijn huis om zorg te schenken. De 49-jarige acteur heeft laten weten ontzettend trots op haar te zijn geweest. "Ze was mijn rolmodel als acteur en iemand die wist te ontnuchteren en zo te blijven. Mijn ambitie, vastberadenheid, loyaliteit, stemmingen, grandeur, geloof en soms passieve agressie heb ik aan haar te danken. En ik zou dat ook niet anders willen."

De volledige necrologie kan je hier lezen.



NieuwsFilm

meest populair