Gone Girl
... | 145 minuten
... | Drama, Mysterie, Thriller
... | 50 miljoen dollar
... | David Fincher
... | Gillian Flynn
... | Amy Dunne
... | Nick Dunne
... | Ellen Abbott
... | Desi Collings
... | Tanner Bolt
Synopsis
Gone Girl legt de geheimen van een modern huwelijk bloot. Op de dag dat hij vijf jaar getrouwd is, maakt Nick Dunne (Affleck) bekend dat zijn beeldschone vrouw Amy (Pike) vermist is. Onder druk van de politie en de media ontstaan er scheurtjes in het door Nick geschetste beeld van een perfect huwelijk. Door zijn leugens, bedrog en vreemde gedrag rijst bij iedereen de vraag: Heeft Nick Dunne zijn vrouw vermoord?
Boekverfilmingen van David Fincher
Gone Girl is David Finchers tiende film. Het is tevens zijn zesde boekverfilming. Een mooi moment dus om eens te kijken naar andere boeken die Fincher verfilmde. De eerste daarvan is Fight Club, van schrijver Chuck Palahniuk. De film werd goed ontvangen en geldt als culthit. Wie weet zou de film wel een vervolg kunnen krijgen van Fincher, want Palahniuk kondigde in 2013 aan vervolg te schrijven. Jaren later, in 2007, kwam pas de volgende boekverfilming van Fincher uit: Zodiac. De film is gebaseerd op een non-fictie boek met dezelfde titel van Robert Graysmith en gaat over de seriemoordenaar die zichzelf de Zodiac noemde en nooit gepakt werd door de politie.
Al een jaar later bracht Fincher ons de volgende boekverfilming, The Curious Case of Benjamin Button. Deze fantasyfilm is losjes gebaseerd op een kort verhaal met dezelfde titel van F. Scott Fitzgerald. Hij gaat over een man die omgedraaid ouder wordt. The Social Network uit 2010 is gebaseerd op Ben Mezrichs boek The Accidental Billionaires: The Founding of Facebook, A Tale of Sex, Money, Genius and Betrayal. Tot slot is er nog de verfilming van Stieg Larssons The Girl with the Dragon Tattoo uit 2011. De boekverfilmingen behoren tot Finchers best ontvangen films, waarvan The Social Network met een percentage van 96 procent op RottenTomatoes de best ontvangen is. De tweede plek is voor Zodiac, met een percentage van 89 procent. De nummer drie is The Girl with the Dragon Tattoo, dat volgens 86 procent van de critici een goede film is.
Overigens scheelde het niet veel of Fincher had nog een boekverfilming gepland. Hij werkt al jaren aan wat zijn meest ambitieuze film moet worden, 20,000 Leagues Under the Sea, gebaseerd op het boek met dezelfde titel van Jules Verne. Die film zal er niet komen, want deze zou maar liefst 200 miljoen dollar gekost hebben en dat risico wilde Disney niet lopen, vooral omdat de studio het niet helemaal eens kon worden met FIncher over de cast.
Box office prestaties
In de Verenigde Staten gaat men uit van best redelijke box office prestaties voor Gone Girl. De film zou naar schatting zo'n 24 miljoen dollar verdienen in zijn openingsweekend in de Verenigde Staten en de rest van zijn draaiperiode nog zo'n 66 miljoen dollar binnenhalen. De totale verdienste in de VS zou dan neerkomen op 90 miljoen dollar. Daarmee zou Gone Girl niet Finchers best verdienende film worden: Seven, Panic Room, Benjamin Button, The Social Network én The Girl with the Dragon Tattoo deden het allemaal beter.
De verwachting is verder dat Gone Girl internationaal meer verdient dan in de Verenigde Staten. Uitgegaan wordt van een opbrengst van ongeveer 145 miljoen dollar in totaal. Dan zouden de totale box office verdiensten neerkomen op zo'n 235 miljoen dollar. Nederland zal daar naar schatting een bijdrage van ongeveer twee miljoen euro aan leveren. Eerdere films van Fincher verdienden allemaal rond dat bedrag, enkele uitschieters naar de drie miljoen daargelaten.
Eerste reacties
Gone Girl zal niet Finchers best ontvangen film worden, maar wel in de top eindigen. Op RottenTomatoes scoort de film op basis van 34 recensies een percentage van 88 procent. De consensus: "Duister, intelligent en stylistisch. Gone Girl speelt in op regisseur David Finchers sterkste punten en haalt het beste naar boven in sterren Ben Affleck en Rosamund Pike."
Trivia
| Het einde van de film is anders dan dat van het boek. Dat deed Gillian Flynn, schrijver van het boek én het scenario bewust, om lezers enthousiast te maken voor de film.
| Zowel Ben Affleck als zijn personage Nick Dunne zijn geboren op 15 augustus.
| Rosamund Pike was niet bepaald de eerste actrice die overwogen werd voor de rol van Amy Dunne. Ook Reese Witherspoon, Charlize Theron, Natalie Portman, Emily Blunt, Rooney Mara, Olivia Wilde, Abbie Cornish en Julianne Hough werden overwogen voor de rol.