Fraai boek - Star Wars Storyboards: The Original Trilogy

Prachtige concept art van de eerste trilogie.

[/url]

Star Wars Storyboard: The Original Trilogy

Auteurs:J.W. RinzlerPagina's:352Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:AbramsDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-1-4197-0774-2

Met de eerste Star Wars trilogie, maakte [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=12176]George Lucas baanbrekende films. Nu er over dik een jaar een nieuwe film uitkomt in de franchise, was het volgens LucasFilm hoogst tijd om de archieven vrij te geven. Met behulp daarvan heeft J.W. Rinzler, die al jaren als editor actief is voor LucasFilm, het boek Star Wars Storyboards: The Original Trilogy gemaakt.

Het boek staat, zoals je zult verwachten aan de hand van de titel, inderdaad boordevol storyboards. Daarnaast tref je hier en daar korte teksten aan waar de mensen die de storyboards getekend hebben commentaar leveren op wat je ziet. Lees je die allemaal, dan tref je een mooi verhaal aan waarin echt gezocht wordt naar een minder clean uiterlijk dan waar bijvoorbeeld de Star Trek franchise om bekend stond.



Mooi aan dit boek is dat je een ontwikkeling in de storyboards ziet. Bekijk je bijvoorbeeld de ontwerpen van C-3PO (Anthony Daniels) en R2-D2 (Kenny Baker) in de storyboards van A New Hope, dan zie je vrij vooral in C-3PO een menselijke robot. Hij heeft een mond, een neus en lippen, die er veel menselijker uitzien dan in het uiteindelijk ontwerp.

Blader je dan verder naar de storyboards van The Empire Strikes Back en Return of the Jedi, dan zie je dat de ontwerpen definitief zijn geworden en dat dat zijn weerslag heeft op de storyboards. Het is mooi die ontwikkeling te zien en die strekt nog veel verder dan alleen de ontwerpen van de robots. Ook Darth Vader blijkt een veel menselijker en minder robotachtig gezicht te hebben gehad. Ook Princess Leia (Carrie Fisher), die in de films bekend staat om haar vlechten, blijkt die in de eerste ontwerpen nog niet gehad te hebben.

Mooi is dat er ook veel gesproken wordt over de muziek die geluisterd werd en waar de ontwerpers hun inspiratie vandaan haalden. Zo tekende Joe Johnston voor A New Hope een storyboard van Darth Vader in zijn TIE-fighter. Omdat hij de definitieve ontwerpen nog niet had gezien, besloot hij om het masker van Vader maar bulldog-achtig te maken. Dit soort visuele inconsistenties in de ontwerpen hebben wel iets en laten de gedachten van ontwerpers die nog op zoek zijn naar wat past, duidelijk zien.



Afgezien van het feit dat je door de storyboards een helder beeld krijgt van de ontwikkeling van bepaalde ontwerpen, is het ook geinig om te zien. Je krijgt immers een beetje het gevoel alsof je naar de films kijkt, zo compleet is dit boek.

Alleen al om die reden kan het boek niet ontbreken in je boekenkast, als je fan bent van de Star Wars-franchise. Star Wars Storyboard: The Original Trilogy is te koop bij webwinkels als Bol.com, Libris en Athenaeum. Verder is het boek uiteraard ook te koop bij de betere boekhandel. Met dank aan uitgeverij Abrams voor het recensie-exemplaar.

[rating 4]

NieuwsFilm

meest populair