Kevin Smith over zijn bezoek op de set van Star Wars: Episode VII

'Ik begon plotseling te huilen.'

Regisseur - en bijwijlen acteur - Kevin Smith (Clerks, Dogma, Jay and Silent Bob Strike Back) was onderlaatst door regisseur J.J. Abrams uitgenodigd om de set van Star Wars: Episode VII te bezichtigen. Smith moest een geheimhoudingsverklaring ondertekenen, zodat hij niets van de film kon weggeven. Tijdens een filmfestival sprak de 43-jarige regisseur wellicht niet over de sciencefictionfilm, maar wel uitgebreid over de kinderlijke gevoelens die vrijkwamen.

"Als klein kind hield ik van Star Wars. Ik vroeg mij altijd af of de rest van de wereld daar ook zo over dacht," vertelde Smtih het publiek en liet hen weten dat de succesvolle reeks een religie voor hem was. "Toen ik op de set kwam gebeurde er iets. Iets magisch. Ik hield van wat ik zag. Het was tastbaar - het was reëel. Er waren geen green- en bluescreens waar later digitale karakters in geplaatst zouden worden. Het was allemaal op de set. En het gebeurde ter plaatse."

Ook vermeldt Smith dat hij - vermoedelijk - de castleden van de eerste serie heeft gezien. Hij zei: "Ik zag oude vrienden die ik sinds mijn jeugd niet meer heb gezien. Het zijn geen echte vrienden, maar ik houd meer van hen dan mijn bloedverwanten. Ik zag uniformen en artillerie die ik sinds mijn jeugd niet meer heb gezien. Ik zag ze een werkelijke scène filmen, op een set die levensecht was. Ik liep daar en er waren explosies. En het zag er uit als een shot die rechtstreeks uit een Star Wars film komt. Ze deden de scène vier keer. Ik stond naast J.J. en ik dacht: 'Goed voor jou, man! Je doet het!'"

Smith verklaarde dat zijn bezoek op de set het beste te omschrijven was als het waarderen van andermans regiewerk. Toen hij echter een rondleiding in de Millennium Falcon kreeg, voelde hij zich weer als een kind. "Toen ik mijn voet op het landingsplatform plaatste voelde ik me tien jaar jonger worden. De volgende stap nam er ook tien mee. Daarna werd ik plotseling achttien, twaalf en negen - toen kwam The Empire Strikes Back uit. Bij mijn laatste stap was ik zeven jaar oud. En al mijn gedachtes waren verdwenen. Ik begon plotseling te huilen. Ik was weer met mijn jeugdjaren verbonden."

Tevens liet Smith weten wat hij van Abrams' regie vond. "Hij bouwt een tastbare wereld. Een wereld die je kan aanraken. En hij maakt het met veel liefde na. Als een persoon die 's werelds grootste Star Wars collectie bezit."



NieuwsFilm