Fraai boek - Godzilla: The Art of Destruction

Een zeer gedetailleerd boek over de succesvolle film van Gareth Edwards.

[/url]

Godzilla: The Art of Destruction

Auteur:Mark Cotta VazPagina's:156Release:2014Taal:Engels
Uitgeverij:Insight EditionsDruk:1Uitvoering:Hardcover
ISBN:978-1-60-887344-9

Een paar weken geleden ging de reboot van Godzilla, geregisseerd door [url=http://www.filmtotaal.nl/persoon.php?id=138180]Gareth Edwards, in première. De film doet het goed aan de box office en er is al een vervolg aangekondigd. Genoeg reden dus om eens het officiële artwork boek onder de loep te nemen, Godzilla: The Art of Destruction.

Het boek is geschreven door Mark Cotta Vaz, die erg ervaren is in het schrijven van dit soort boeken. Eerder verzorgde hij boeken over de Twilight Saga, Finding Nemo en Batman. Dat waren stuk voor stuk prachtige boeken en dus gaan we er vanuit dat dit ook zo'n mooi boek is. Maar klopt dat vermoeden ook?



Waar wij altijd naar zoeken bij artwork boeken, is of ze meer dan alleen de standaard concept art en foto's uit de film bevatten. Als er gewoon tekeningen in staan, zegt dat niet zoveel en daarom zoeken we dan ook vaak naar boeken die een balans weten te vinden tussen de hoeveelheid tekst en concept art. Soms is het interessant om iets te weten te komen over wat de makers voor ogen hadden met bepaalde ontwerpen. Staat er geen tekst bij, dan is dat natuurlijk wel in te schatten, maar als je leest wat de ontwerper dacht bij het maken van een tekening, zegt dat veel meer dan de tekening an sich doet.

Gelukkig tref je in dit boek veel tekst aan die uitlegt wat de achterliggende gedachte achter ontwerpen is. Ook wordt er uitgebreid geschreven over het productieproces van de film. Zo schrijft Cotta Vaz over de beslissing van Legendary Pictures om een reboot te maken en de aankondiging van de film tijdens de Comic-Con. Niet hier, maar juist op andere gebieden komt het verhaal achter de film echt tot zijn recht.

Zo wordt er diep ingegaan op afzonderlijke shots. Denk maar aan het moment waarop Godzilla onder water zwemt. Dan zijn enkel zijn vinnen zichtbaar voor de kijker. Maar toch is het volledige monster onder water gezet zodat de animaties en simulaties makkelijker te maken zouden zijn. Dat soort zaken zijn interessant om te lezen en bieden perspectief op de gigantische berg werk die verzet is om de film te maken. Deze stukken lezen ook veel interessanter dan de praatjes die de castleden houden over hun personages. Die voelen zo nu en dan wat obligaat en ondoordacht.

Andere zaken die belangrijk zijn voor dit boek, zijn natuurlijk de ontwerpen van het titelmonster. Daarvan zien we er ook een boel voorbij komen in dit boek en die zien er stuk voor stuk schitterend uit. Het is bijzonder om te zien hoeveel verschillende - en dan ook echt totaal verschillende - ontwerpen er van Godzilla gemaakt zijn. Die worden verder vooral mooi gepresenteerd op een twaalf pagina's tellende uitklappagina. Dat is mooi om te zien en perfect, want zo liggen verschillende ontwerpen op overzichtelijke wijze naast elkaar. Ook dat geeft een mooi beeld van de ontwikkeling van Godzilla's ontwerp.



Zo nu en dan schieten uitgeverijen met dit soort artwork boeken nogal mis. Godzilla: The Art of Destruction is daar geen van en voelt alles behalve snel gemaakt en onzorgvuldig. Het boek is zeer compleet en de teksten vervelen (meestal) niet tijdens het lezen. In plaats daarvan weet auteur Mark Cotta Vaz ons op overtuigende wijze op een reis mee te nemen die de filmmakers ook hebben afgelegd.

Juist daardoor is dit als een zeer sterk boek, dat een absolute aanrader is voor fans van de beroemdste Japanse Kaiju. Godzilla: The Art of Destruction is online verkrijgbaar bij webwinkels als Bol.com, Libris en Athenaeum. Verder kun je het boek uiteraard ook kopen bij de betere boekhandel. Met dank aan Insight Editions voor het recensie-exemplaar.

[rating 5]

NieuwsFilm

meest populair