Jim Carrey ontvangt eredoctoraat (video)

Ook geeft hij een speech met vele adviezen voor de toekomst.

De in Canada geboren en getogen Jim Carrey heeft onderlaatst de academische graad doctor honoris causa in ontvangst mogen nemen voor zijn bijdrage in Fine Arts. Hij deed dit aan de Maharishi universiteit in Iowa. De ster uit Dumb & Dumber (en het spoedige vervolg) verraste daarnaast zijn publiek met een toespraak vol wijsheid. De 52-jarige filmster probeerde de studenten zodanig voor te bereiden op het leven na de hogere school en de angst die daar bij uit voorkomt. Hij had het o.a. over zijn persoonlijke leven, zijn jeugd en zijn vader.

'Velen van ons kiezen ons levenspad vanwege angst, gecamoufleerd in bruikbaarheid,' verteld Carrey de diploma behaalde jongeren. 'Mijn vader had een geweldige komediant kunnen zijn, maar hij dacht niet dat, dat mogelijk voor hem was. Dus maakte hij een conservatieve beslissing. Hij koos een winstgevende baan als boekhouder.' Carrey's vader, Percy, verloor zijn baan echter toen Jim zelf 12 was. 'We moesten doen wat we konden om te overleven,' aldus Carrey.

Op zijn 28ste kreeg Carrey een openbaring die hem verduidelijkte dat hij mensen van ongerustheid wilde bevrijden door middel van komische verlichting. 'Ik heb vaker gewenst dat mensen al hun dromen, rijkdommen en glorie konden verwezenlijken, zodat ze dan beseften dat ze daar hun levensvervulling niet mee behalen. Het is niet jouw taak om uit te vogelen hoe het zal gebeuren. Je moet een deur in je hoofd openen, en wanneer deze in de werkelijkheid opent, hoef je er enkel doorheen te lopen.'

De volledige voordracht kan je in de onderstaande video zien.



NieuwsFilm

meest populair