FEATURED: Tien meest iconische filmrobots

De meest angstaanjagende, maar ook gewoon de tofste robots.

In sommige films en series spelen robots een prominente rol. Die films zijn van alle jaren en daarom hebben we een overzicht gemaakt van de tien tofste robots die wij op het witte doek hebben gezien. Onderstaande lijst is op willekeurige volgorde. Mocht je zelf andere favorieten hebben, horen we dat graag in de reacties!

Bekijk de afbeelding

C-3PO & R2-D2


Een van de bekenste duo's uit de filmgeschiedenis bestaat uit twee robots: C-3PO en R2-D2. De twee waren voor het eerst te zien in 1977, in Star Wars en behoren tot het handjevol personages dat in alle films in de franchise te zien was. Naar verluidt baseerde regisseur George Lucas het karakter van de twee personages op Tahei en Mataschichi uit The Hidden Fortress van Akira Kurosawa. Dat valt ook wel terug te zien. C-3PO is een bezorgde robot die zich overal druk om maakt en R2-D2 is juist een onbezorgd type. Verder is het ontwerp van R2-D2 gebaseerd op de robots Huey, Dewey en Louie, die te zien waren in Douglas Trumbulls Silent Running. Overigens zullen de acteurs die de robots speelden, Anthony Daniels (C-3PO) en Kenny Baker (R2-D2) ook te zien zijn in Star Wars: Episode VII van regisseur J.J. Abrams.


Bekijk de afbeelding

Maria


Waar R2-D2 dus gebaseerd werd op een trio van robots, vond George Lucas voor het uiterlijk van C-3PO inspiratie in Maria, de robot in de iconische film Metropolis (1927) van regisseur Fritz Lang. Maria, of Maschinenmensch, is de allereerste robot die op het witte doek te zien was. De rol werd gespeeld door Brigitte Helm, die flink moest afzien voor de rol. Het pak zat (net al dat van C-3PO) oncomfortabel en sneed op sommige plekken in haar huid. In de film is Maria niet bepaald een vriendelijk wezen. Ze keert zich tegen haar schepper en zorgt ervoor dat de werkers van Metropolis in opstand komen en de machines van de stad verwoesten. Aan het einde van de film komt de robot aan haar einde: ze wordt verbrand door het woedende volk.


Bekijk de afbeelding

WALL•E


WALL•E is een bijzondere creatie van de animatiestudio Pixar. Het eerste deel van de film die over hem gemaakt is, zien we een eenzame robot, dat ooit zelfbewustzijn heeft ontwikkeld. WALL•E is de laatste van zijn soort en eerlijk is eerlijk, hij is hopeloos verouderd. Hij is een klein doosje met terreinwielen en drievingerige handen en doet zijn best in zijn eentje de volledige met afval bedolven planeet op te ruimen. Tegelijk verzamelt WALL•E onderdelen voor zichzelf en luistert hij samen met zijn vriendje de kakkerlak naar zijn favoriete muziek. Dat dit kleine robotje de harten van zoveel mensen wist te veroveren is niet bepaald zonder reden. Hoe vertederend is het immers dat hij houdt van films met Barbara Streisand?


Bekijk de afbeelding

Marvin the Paranoid Android


Nog zo'n bijzondere robot komt voort het brein van schrijver Douglas Adams. In twee verschillende versies was Marvin the Paranoid Android op het witte doek te bewonderen. De eerste keer was begin jaren '80 in een televisieserie en de tweede keer in 2005. Daarin sprak Alan Rickman de stem van de manisch depressieve robot in. Met een "brein zo groot als een planeet" is het leven gewoon ondraaglijk voor een van onze meest favoriete robots. Zijn grootste probleem in het leven is naar eigen zeggen dat hij geen enkele opdracht kan krijgen die zelfs maar een klein deel van zijn intellect vraagt. 50.000 keer zo slim als een mens zijn en toch de mensheid moeten dienen. Wij zouden het er ook niet gemakkelijk mee hebben.


Bekijk de afbeelding

T-800


In 1984 was er de film Terminator van regisseur James Cameron. Daarin zien we hoe een robot onder de naam T-800, gespeeld door Arnold Schwarzenegger, teruggestuurd wordt naar het verleden. Hij komt uit 2029 en is gemaakt door Skynet, een computernetwerk dat de mens wil uitroeien. Waar hij in de eerste film een slechterik was, met de missie John Connors moeder te vermoorden zodat John nooit geboren kon worden, was de T-800 in het vervolg juist een held. Waarom houden we van de Terminator? Waarschijnlijk niet om het houterige acteerwerk van Schwarzenegger. Eerder houden we van de schitterende oneliners van het personage, waarvan er één vooral in het oog springt: "I'll be back. Want dat zal hij zijn, in het voor 2015 geplande Terminator: Genesis.


Bekijk de afbeelding

Daleks


Exterminate is toch wel een kreet die het hart van elke Doctor Who-fan sneller doet kloppen. De Daleks zijn er weer! De robots zijn bijzonder populair in Groot-Brittannië, zo erg zelfs dat in een onderzoek uit 2008 bleek dat negen van de tien Britse kinderen wist wat een Dalek was. Heel gek is het eigenlijk ook niet. De rondrijdende pepermolen met een grote mechanische oogbol en de schrille stem van ontwerper Raymond Cusick is gewoon iconisch. Cusick wilde naar eigen zeggen toen hij de Daleks ontwierp geen buitenaardse wezens scheppen die er uit zouden zien als een man in een pak. Daarom mochten ze geen benen hebben en zagen ze eruit als pepermolens. Sinds december 1963 schreeuwen de monsters al naar onze favoriete Timelord, Doctor Who en dat zullen ze nog wel even blijven doen.


Bekijk de afbeelding

Data


Een van de meest tragische robots die we kennen is waarschijnlijk Data, van de Star Trek-franchise. Al sinds het personage in de jaren '80 bedacht werd, wordt het gespeeld door Brent Spiner. Data werd bedacht door Gene Roddenberry. Hij had een robot voor ogen die maar één missie had: een mens worden. Daarom zou het personage terwijl de serie langzaam voortduurde, steeds meer menselijke trekken ontwikkelen. Maar helemaal menselijk mocht hij nooit worden en dat was dan ook de manier waarop de schrijvers het personage benaderden. Waarschijnlijk is dat ook waarom we ons zo goed met Data kunnen identificeren. Want wil niet iedereen er wel graag bij horen?


Bekijk de afbeelding

Iron Giant


Wie houdt er nou niet van de Iron Giant? De animatiefilm stamt alweer uit 1999 en volgt het eenzame jochie Hogarth. Hij wordt opgevoed door zijn moeder, die weduwe is van een Air Force piloot. Op een dag ontdekt het jongetje een gigantische ijzeren robot, die uit de ruimte komt. Met de hulp van Dean probeert hij het Amerikaanse leger en een FBI-agent ervan te weerhouden de reus te vernietigen. Waar de robot precies vandaan komt weet niemand. In de film weten we alleen dat hij van een andere planeet komt en dat hij wapens bij zich had, ogenschijnlijk om de Aarde te vernietigen. Maar dat doet de robot niet, want hij ontdekt dankzij het jongetje Hogarth de waarde van het leven op de planeet waar hij zich nu bevindt. Het verterende verhaal van de vriendschap tussen het kleine jongetje en de gigantische robot veroverde vele harten.


Bekijk de afbeelding

Ash


Aan het begin van Ridley Scotts Alien is Ash (gespeeld door Ian Holm) een gewoon bemanningslid van de Nostromo. Hij is wat kil, maar toch komt Ash nooit over als een robot, totdat onthuld wordt dat hij het wel is. En Ash blijkt een geheime missie te hebben. Hij verbreekt de quarantaine als het bemanningslid Kane besmet wordt door een buitenaardse levensvorm. Al snel komt de rest van de bemanning van het schip erachter dat Ash een robot is, door het bedrijf geplaatst om hen in de gaten te houden. Dat hij vervolgens de opdracht kreeg, de buitenaardse levensvorm terug te brengen en de bemanning als vervangbaar te beschouwen, daar kon hij toch ook niets aan doen?


Bekijk de afbeelding

Optimus Prime


Michael Bays Transformers-films staan er niet om bekend zo hoogdravend te zijn. Een overdaad aan visuele effecten, vlakke personages en enorm voorspelbare plotontwikkelingen. Waarom zou je dan houden van Optimus Prime? Omdat hij Optimus Prime is en van een vrachtwagen in een enorme vechtende robot kan veranderen natuurlijk! Hield hij niet van de lange en vrij saaie speeches, dan was Optimus wat ons betreft nog veel toffer geweest. In de serie is hij oorspronkelijk een gewone robot, maar als de oorlog tussen de Autobots en Decepticons uitbreekt, wordt hij hun leider. In de films kennen we hem alleen als een nobel leider, die altijd zijn best doet om de levens van zijn soldaten en die van de mensheid te beschermen.


Bekijk de afbeelding

Bonus: HAL 9000


Alle robots die we tot nog toe bespraken waren voorzien van kunstmatige intelligentie en daarom vonden we het gerechtvaardigd een nummer elf toe te voegen aan deze lijst. HAL 9000 is de briljante, kunstmatig intelligente computer uit Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey. HAL misschien wel de slimste op de lijst en ergens ook wel een tragisch personage. Hij is aanwezig op het ruimteschip Discovery One, dat door de Amerikaanse regering naar een van de manen van Jupiter gestuurd wordt. Hij beheert alle systemen van het ruimteschip en is misschien wel het meest angstaanjagende personage op deze lijst. De immer zachte en kalme stem van Douglas Rain, terwijl hij de bemanning van het schip uitmoordt...

NieuwsFilm

meest populair