Allereerst komt in april een waargebeurd verhaal naar de bioscoop. Het is dat van Lucia de Berk, een verpleegster die werd veroordeeld, ondanks haar onschuld. Haar zaak staat bekend als een van de grootste gerechtelijke dwalingen van de Nederlandse justitie. Lucia (Schluter) is een eigenzinnige verpleegster en als voor de zoveelste keer een van haar patiënten overlijdt, schakelt het ziekenhuis de politie in. De jonge parketsecretaris Judith (Sallie Harmsen) krijgt het dossier op haar bureau. De media-aandacht is moordend: Lucia wordt de Engel des Doods genoemd. Ze heeft geen sporen achtergelaten en weigert met de recherche te praten. Toch wordt ze veroordeeld tot levenslang voor vier moorden en drie pogingen tot moord. Kort daarop worden er vraagtekens gezet bij haar veroordeling en begint Judith te twijfelen. In hoger beroep wordt Lucia opnieuw veroordeeld: levenslang en nu mét TBS dwangverpleging. Hoe bewijs je de onschuld van een vrouw die zowel door de pers als de hoge rechtbank veroordeeld is? Tijdens een uitzending van VARA-talkshow Pauw en Witteman deed Lucia de Berk haar verhaal, samen met regisseuse Van der Oest.
Vervolgens is het de beurt aan een aangrijpende documentaire over de bittere realiteit waarin veel Nigeriaanse vrouwen zich in Europa bevinden. Velen van hen ontvluchtten de armoede van hun eigen land en kwamen naar Europa. Het paradijs dat ze daar hoopten te vinden, is er echter niet: velen komen terecht in de prostitutie. Een klein aantal van hen besluit daarom terug te gaan naar Nigeria. Speciaal voor deze documentaire volgde regisseuse Karin Junger twee van die vrouwen die terugkeren naar Nigeria. De vrouwen vertellen over hun avontuur in Europa en we zien hoe ze vol levenslust proberen iets nieuws op te bouwen in Nigeria.
Sinds de jaren '50 zijn er de twee poezen Pim & Pom, die regelmatig verschenen in verhaaltjes van Mies Bouhuys (getekend door Fiep Westendorp). Nu komt er een heuse bioscoopfilm over de twee katten. Pim (Verbaan) en Pom (Reidinga) zijn elkaars beste vrienden en wonen bij hun baasje de Vrouw. Als nichtjes Treesje (Van Bennekom) en Sjaantje (Bianca Krijgsman) langskomen, willen zij de katten dolgraag zelf houden. Daarom bedenken ze stiekem een plannetje. Maar Pim en Pom zien dat niet zitten en weten te ontsnappen aan de nichtjes. Ze verdwalen echter en moeten dan op straat zien te overleven. Dat wordt moeilijk al ze een straatkattenbende tegenkomen, die hun vriendschap op de proef stelt. Lukt het hen om samen te blijven en hun baasje terug te vinden?
Tussen 1994 en 2009 was op de KRO de serie Toen was geluk heel gewoon te zien. De comedy speelde zich af in het Rotterdam-Zuid van eind jaren vijftig en was mateloos populair. Genoeg reden voor de producenten om eens een filmversie te maken. Deze begint in 1974, als Jaap Kooiman (Cox) ziet hoe Nederland de finale van het wereldkampioenschap voetbal verliest. Hij smijt zijn tv het raam uit, en hoort een gil. De tv is bovenop het hondje van zijn schoonmoeder terecht gekomen en het beestje overleeft het ongeluk niet. Het is het begin van een rollercoaster voor Jaap. Hij wordt aangeklaagd voor moord op de hond en poging tot moord op zijn schoonmoeder. Jaap moet een psychiatrische kliniek in en terwijl hij daar zit besluit zijn vrouw Nel (Joke Bruijs) hem te verlaten. Kan hij haar terugwinnen en zijn onschuld bewijzen?
Supernova is een verfilming van het Vlaamse boek Mijn vader zegt dat wij levens redden van Do van Ranst. Zij won daarvoor zowel Vlaamse als Duitse Jeugdliteratuurprijzen. Het scenario van de verfilming is geschreven door Tamar van den Dop, die de film tevens regisseerde. De Nederlands, Belgische én Duitse productie vertelt het verhaal van de jonge Meis (Jansen). Samen met haar ouders en haar oma woont ze in de bocht van de weg. Meis droomt van een groots en meeslepend leven, maar de enige echte spanning in haar leven is het wachten op de volgende auto die de bocht mist en de gevel van het huis ramt. Supernova volgt een meisje in haar zoektocht naar haar seksuele identiteit en haar dromen en over een familie die wacht op het onvermijdelijke.
In deze Nederlandse horrorfilm besluiten twee gezinnen te gaan kamperen bij een bosmeertje in het oosten van het land. Ze slaan hun kamp op bij de oevers van het schijnbaar idyllische meertje, maar al snel blijkt daar een onbekende kracht te verblijven. De opnames van de film verliepen niet helemaal goed voor hoofdrolspeelster Katja Herbers. Ze moest voor de opnames urenlang in het koude water van een vijver liggen, en kreeg daardoor een keel- en longontsteking. En dat terwijl de makers beloofd hadden een stand-in of een verwarmd zwembad te regelen. Helaas voor Herbers paste dat niet in het budget van de film en moest ze het dus zelf doen...
Nog een boekverfilming die dit jaar uitkomt is Stuk! van regisseur Steven de Jong. Hij baseerde zich bij zijn nieuwe film op het gelijknamige boek van Judith Visser. Daarvan werden meer dan 140.000 exemplaren verkocht, en het boek werd in 2009 zelfs genomineerd voor de Gouden Strop. Hoofdpersoon van de film is de achttienjarige Elizabeth (Jackie van Parijs). Zij zit op het Mercatuscollege in Rotterdam en wordt daar gruwelijk gepest. Het enige lichtpunt in haar leven is de knappe Alec (Leo de Jong), maar hij heeft al verkering met Riley (Elodie Hooftman). Elizabeth stelt zich steeds meer een leven voor als Riley, en neemt dan een beslissing die haar duur zal komen te staan...
Aan kinderfilms ook geen gebrek in 2014. In deze film komt bij volle maan een geheime heksenraad bijeen. Deze wordt gevormd door de vijf Sterrenheksen die de wereld behoeden tegen het kwaad. Concuela (Leontine Ruiters) is een van hen en heeft snode plannen. De andere heksen komen daarachter en verbannen haar voor eeuwig naar een spiegelgevangenis. Maar daarmee verbreken ze ook de cirkel van vijf en kunnen ze de aarde niet meer goed beschermen. Een nieuwe vijfde sterrenheks is nodig en daarom activeren ze een magisch amulet. De mysterieuze Grimbeck (Banic) krijgt de taak dit te volgen naar zijn nieuwe eigenares. Katie (Aliyah Kolf), een jong en vrolijk meisje blijkt speciale gaven te bezitten. Op haar dertiende verjaardag krijgt ze het amulet cadeau en begint ze haar magische krachten te ontdekken. Samen met haar beste vriend Roy (Senna Borsato) ontdekt ze wat ze allemaal wel niet kan doen, terwijl zowel de ontsnapte Concuela als onnozele Grimbeck naar haar op zoek zijn...
In 2012 kwam de eerste Jacques Vriens verfilming uit in de bioscopen, Achtste-groepers huilen niet, en dit jaar komt een van zijn andere boeken, Oorlogsgeheimen, ook naar het witte doek. Oorlogsgeheimen speelt zich af in de zomer van 1943, en we volgen de vrienden Tuur (Maas Bronkhuyzen) en Lambert (Joes Brauers). Zij zijn onafscheidelijk en de omgeving van het Zuid-Limburgse dorp waar ze wonen, kent geen geheimen voor hen. Maar de oorlog gaat ook aan hun dorpje niet voorbij en verandert hun wereld voorgoed. Lamberts familie, en dan vooral zijn vader die burgemeester is (Stefan de Walle) kiest de kant van de Duitsers. Dat terwijl Tuurs familie juist bij het verzet gaat. Dan komt plots Maartje (Pippa Allen) bij Tuur in de klas. Zij heeft een groot geheim en besluit dat alleen met Tuur te delen. Het drijft de vrienden uit elkaar en brengt Maartje in groot gevaar. Tuur dreigt niet alleen zijn beste vriend te verliezen, maar ook z'n hele familie. Hij moet alles in zijn macht doen om hen te redden...
Drie seizoenen lang was de jeugdserie Loenatik op de Nederlandse televisie te zien. In de jeugdserie stond het leven van de bewoners, verpleegsters en de directeur van de psychiatrische inrichting Zonnedael centraal. In 2002 kwam ter afsluiting de film Loenatik - De Moevie uit en nu is er een vervolg. De inrichting is door directeur Bomhoff (Crommelin) gesloten. De patiënten Bep Brul (Karin van Holst Pellekaan), De Majoor (Van Waardenberg), Fats (Dick van den Toorn), Mevrouw de Haas (Judith Bovenberg) en Doctor Doolittle (John Buijsman) worden tegen hun zin terug in de maatschappij geplaatst. Zuster Ten Hoeven (Blom), die altijd met veel liefde voor haar patiënten zorgde, is verdrietig: haar levensdoel is weg. Om de zaken erger te maken, wordt ze ook nog eens ontvoerd. Maar de patiënten zijn haar niet vergeten en gaan onder leiding van de Majoor op een knotsgek avontuur om haar te redden!
In juli komt tot slot nog de dramafilm Helium uit, waarin het wel en wee van de fictieve topcrimineel Frans Weeling (Dagelet) centraal staat. Hij is een kille man die moet vluchten voor wraakzuchtige Nigeriaanse rivalen. Samen met zijn handlangers John (Manou Kersting) en Elias (Cairo) duikt hij onder in een verlaten vakantiepark op Texel. Ze zuchten den blijven stil. Dan, ergens tussen een bezoek aan een oude vuurtoren en een tropisch zwembad, realiseert Frans hoe waardeloos zijn leven tot nu toe is geweest. Terug in de Amsterdamse onderwereld wordt hij geconfronteerd met een meedogenloze machtsstrijd en weet hij niet meer hoe te reageren.
Nena speelt zich af in de zomer van 1989. De Muur wankelt en Europa wacht in spanning af wat de herfst zal brengen. Als de zestienjarige Nena (Hoes) wordt geconfronteerd met een zelfmoordpoging van haar invalide vader (Ochsenknecht) is ze tot op het bot gekwetst. Tegelijk wordt ze voor het eerst in haar leven verliefd, op de jonge Carlo (Blom). Zijn vader is pas net uit de kast gekomen. Terwijl Nena haar eigen levenslust ontdekt, beseft ze hoe het bestaan voor haar vader Martin steeds uitzichtlozer wordt. Volgens regisseuse Diesing gaat de film over volwassen worden: "Als je langzaamaan beseft dat je ouders zich, door een scheiding, ziekte of identiteitscrisis, grotendeels ook maar door het bestaan worstelen, is dat zo'n beetje het startsein voor je 'volwassenwording'."
De afgelopen jaren zijn er telkens twee Sinterklaas-films uitgekomen. Een daarvan hoort bij de televisieserie De Club van Sinterklaas, die al sinds 1999 uiterst succesvol is. Daarvan kwamen al twee films uit en deze winter is het de beurt aan deel drie. Waar het verhaal precies over gaat is niet zeker en we weten ook niet wie van de cast terugkeren. Wel kunnen we er vanuit gaan dat Sinterklaas net als vorig jaar gespeeld wordt door Wilbert Gieske en dat belangrijke Pieten zoals de Muziekpiet (Wim Schluter), de Testpiet (Beryl van Praag) en de Coole Piet (Job Bovelander) allemaal terugkeren. Verder kunnen we ook al één ding zeggen over het verhaal: de Pieten raken hoogstwaarschijnlijk in de problemen tijdens het naar Nederland brengen van alle pakjes en moeten alles in hun macht doen om het feest toch goed te laten verlopen.
Nog zo'n film waar we vrijwel niets over weten is Maja de Bij. De rechten op het personage zijn in handen van de Vlaamse productiemaatschappij Studio 100, dat dit jaar een film uitbrengt. Waar die precies over moet gaan weten we niet. Wel weten we dat in de film Maja geanimeerd zal zijn, net als ze sinds 2012 in haar eigen televisieserie is. Toen vierde het personage haar honderdste verjaardag en sindsdien wordt de serie geanimeerd.
In 1957 verscheen het kinderboek Wiplala, van een van 's lands grootste (kinderboeken)schrijfsters Annie M.G. Schmidt. Generaties Nederlanders zijn opgegroeid met dit verhaal en nu komt het eindelijk naar het witte doek. We volgen de zevenjarige Johannes Blom (Sasha Mylanus). Hij doet de ontdekking van zijn leven als hij achter de pot pindakaas in de keukenkast een klein mannetje vindt. Dat mannetje noemt zichzelf Wiplala (Weisz) en kan toveren! Als hij per ongeluk de familie Blom net zo klein maakt als zichzelf begint een groot avontuur. Zal de familie ooit weer normaal worden? Mogelijkheden voor een vervolg zijn er ook al: in 1962 bracht Schmidt het boek Wiplala weer uit, waarin de familie Blom wederom te maken krijgt met het kekke mannetje. Hoofdrolspeler Weisz sprak in De Wereld Draait Door over de film.
Gooische Vrouwen is een van de succesvolste Nederlandse films ooit. Binnen 23 dagen trok de film één miljoen bezoekers naar de bioscopen. Het totaal eindigde net onder de twee miljoen bezoekers, dus de verwachting is dat dit vervolg op z'n minst ook een box office hit wordt. We volgen in de film en de serie het wel en wee van vier vrouwen in Blaricum. Waar de film precies over moet gaan is niet zeker. Wel weten we van ingewijden dat alle vaste acteurs uit de serie en de eerste film terugkeren. Ook scenarist Frank Houtappels en regisseur Will Koopman zijn terug voor het vervolg. Volgens de laatste geruchten stapt in dit vervolg één van de personages in het huwelijksbootje.
Aan het einde van het jaar komt ook nog de film Orestes uit. De opnames van de western moesten eigenlijk vorig jaar al van start gaan maar dat wilde om onbekende redenen niet lukken. Het scenario van de film is geschreven door Rudolf van den Berg en de productie wordt verzorgd door Pierre Spengler en Jeroen Koolbergen. Orestes is het verhaal van Nowan, de zoon van een koning die wordt opgevoed als schaapherder in een afgelegen land. Daar heerst het principe van survival of the fittest. Daarnaast is er nog één andere wet: bloed voor bloed. En daarom is het Nowans plicht om wraak te nemen op de moordenaar van zijn vader. Maar als Nowan ontdekt dat zijn moeder degene is die zijn vader vermoordde, besluit hij die wet terzijde te schuiven. Dat gaat echter niet zomaar.