Onlangs hadden we al een overzicht met de grootste flops van 2013, en dus is het nu natuurlijk de beurt aan de grootste box office hits. Wat opvalt aan de lijst die we jullie zo presenteren, is het geringe aantal originele verhalen. Om precies te zijn, waren dat er dit jaar twee: Gravity en The Croods. Verder bestaat de top tien dit jaar uit vijf vervolgfilms, één prequel, één reboot en één boekverfilming.
Uit het overzicht van Box Office Mojo blijkt dat er tot nu toe in 2013 in de Verenigde Staten een slordige 10,4 miljard dollar verdiend werd met de verkoop van bioscoopkaartjes. Dat is niet verkeerd, want het jaar staat daarmee, met nog krap twee weken te gaan, op de vierde plek. Enkel 2009, 2010 en 2012 waren betere jaren.
2013 blijkt verder, net als 2012, vooral een jaar van Marvel te zijn geweest. In 2012 kwam nog The Avengers uit, waarbij de teller wereldwijd op 1,5 miljard dollar stopte. De grote vraag was daarna, of de formule zou blijven werken. De prestaties van Iron Man 3 en Thor: The Dark World hebben laten zien dat dit het geval is. Iron Man 3 verdiende maar liefst 1,2 miljard dollar en Thor 2 ongeveer de helft.
Opvallend is dat er dit jaar maar één film was die over de één miljard dollar grens ging. Enkel Despicable Me 2 kwam ook dichtbij, met een uiteindelijke opbrengst van 910 miljoen dollar. 2013 was naast een jaar van Marvel ook een jaar van animatiefilms, waarvan er maar liefst drie in de top tien staan. Naast Despicable Me 2 waren ook Monsters University en The Croods succesvol.
Tot slot verdient Jurassic Park nog een aparte vermelding. De film werd dit jaar opnieuw uitgebracht, in 3D. In de paar weken dat deze draaide, werd genoeg verdiend om de één miljard dollar grens te overschrijden, waardoor het de zeventiende film ooit werd die zoveel verdiende, en de dertiende best verdienende film ooit. Maar dan nu... de lijst.
Deze boekverfilming van Brad Pitt staat op een mooie tiende plek. Zo gigantisch hoog is die opbrengst van 540 miljoen dollar natuurlijk niet, maar als je in het achterhoofd houdt hoe moeilijk het productieproces was, dan kun je je voorstellen dat de makers meer dan opgelucht zijn. De problemen met een opslagplaats waren niet bepaald de grootste tegenslag: de zeven weken heropnames eerder wel. Daarbij werd de volledige laatste akte opnieuw opgenomen, zodat het verhaal wat netter afgesloten werd. Geen wonder dus dat critici weinig vertrouwen hadden in deze (uiteindelijke) meevaller. Er wordt nu al gewerkt aan een vervolg, waarin Pitt de wereld probeert te redden van zombies.
» Bekijk de trailer
» Lees de recensie
De eerste animatiefilm in de top tien volgt een door problemen geteisterd gezin van holbewoners. De prehistorische wereld om hen heen verandert, waarbij er zich ook nog een moderne, ruimdenkende holbewoner aandient. Kortom: veel zaken veranderen in deze film, waarbij de familie moet proberen hiermee om te gaan. Eén ding verandert uiteraard nooit: dit succes van DreamWorks en 20th Century Fox is slechts het begin van een franchise. Niet alleen is het vervolg al aangekondigd, er is ook een televisieserie op komst.
» Bekijk de trailer
» Lees de recensie
Zoals we in de inleiding al schreven, bleek uit de verdiensten van Thor 2 en Iron Man 3 wel dat de Marvel succesformule nog altijd niet is uitgewerkt. Deze vervolgfilm zou oorspronkelijk door Kenneth Branagh geregisseerd worden, maar dat ging niet door. Daarop werd hij vervangen door Alan Taylor. Thor: The Dark World verdiende meer dan de vorige Thor-film, en is zelfs de derde best verdienende Marvel-film, na Iron Man 3 en The Avengers. In dit tweede avontuur moet Thor het opnemen tegen de Dark Elves, die van plan zijn het volledige universum te veroveren. Vanuit de Aarde uiteraard.
» Bekijk de trailer
» Lees de recensie
Na een lange zoektocht naar de juiste castleden, kon Alfonso Cuarón eindelijk aan de slag met dit prestige project. Gravity wordt door velen genoemd als een van de beste films van 2013, en is één van die zeldzame films waarbij de 3D-effecten daadwerkelijk iets toevoegen. De vraag is zelfs een beetje of de film wel zo goed gewerkt zou hebben, als deze niet in 3D uitgebracht was. In de film gebeurt er iets gruwelijks in de ruimte: de Russen besluiten een satelliet neer te halen, maar dat gaat mis. Het ruimtepuin raakt een andere satelliet, met een kettingreactie als gevolg. Twee astronauten worden daardoor weggeslingerd van hun ruimteveer, en hebben maar één hoop: samen bij een ander ruimtestation zien te komen.
» Bekijk de trailer
» Lees de recensie
Net als Marvel heeft ook Warner, dat de rechten heeft op veel van de DC Comics franchises, zijn zinnen gezet op het Cinematic Universe. Man of Steel is dan ook pas het begin van een reeks nieuwe films die uiteindelijk moeten leiden tot een Avengers-achtige verzamelfilm, waarin de Justice League het opneemt tot een grote vijand die de Aarde wil vernietigen. Helemaal zeker of deze nieuwe poging tot het doen herleven van de Superman-franchise succesvol zou zijn, was men natuurlijk niet. Eerder probeerde Bryan Singer het ook al, en zijn film faalde aan de box office. Dat was getuige deze zesde plek op de toplijst niet het geval bij Man of Steel, dat met Batman vs. Superman in 2015 een vervolg krijgt. Daarin maken een nieuwe Batman (Ben Affleck), en Wonder Woman (Gal Gadot) hun opwachting. Lees hier onze special over het DC Cinematic Universe.
» Bekijk de trailer
» Lees de recensie
De eerste prequel van Pixar scoorde niet bepaald slecht aan de international box office. In deze goed ontvangen film zien we hoe Mike en Sully elkaar op de universiteit ontmoeten. Daar zijn het in eerste instantie niet bepaald de beste vrienden, maar een door de universiteit georganiseerde wedstrijd brengt daar verandering in. Een verhaal van vriendschap, wedstrijden en succes dus. Overigens zou Monsters University oorspronkelijk een traditionele vervolgfilm worden: zo werd deze in 2010 aangekondigd. Pas in 2011 liet Disney / Pixar weten dat het toch een prequel werd.
» Bekijk de trailer
» Lees de recensie
De meeste verfilmingen van Young Adult-boeken weten weinig succes te vergaren aan de internationale box office. Van de Hunger Games-franchise kan dat absoluut niet gezegd worden, die films blijken enorm succesvol. Het zou overigens goed kunnen dat deze film de nummer drie op de lijst nog inhaalt, voordat het jaar voorbij is. Dat komt omdat Catching Fire nog in de bioscopen draait. In de film valt te zien hoe Katniss en Peeta gedwongen door het Capitol op een overwinningstoer door Panem moeten. Tijdens die toer worden de eerste tekenen van opstandigheid onder het volk zichtbaar. De film krijgt nog twee vervolgen: Mockingjay - Part 1 en, je raadt het al, Mockingjay - Part 2.
» Bekijk de trailer
» Lees de recensie
De Fast & Furious franchise gaat al een tijdje mee, en zal nog wel een aantal vervolgen krijgen, gezien het grote succes van dit zesde deel. Universal had dan ook gehoopt al in 2014 te kunnen komen met Fast & Furious 7, maar het noodlottige overlijden van een van de hoofdrolspelers, Paul Walker, gooide roet in het eten. Het gevolg is dat er tot april 2015 gewacht moet worden op de volgende film in de franchise, maar naar het schijnt werkt Universal ondertussen ook al aan een achtste film. In deze zesde film zijn Dominic (Diesel) en Brian (Walker) van plan om samen met hun team een overval te plegen in Europa.
» Bekijk de trailer
» Lees de recensie
Met een budget van 76 miljoen dollar, is Despicable Me 2 de goedkoopste film in de top tien. En meteen dus een van de best verdienende films van het jaar. Niet gek dus dat er niet alleen aan een tweede vervolg op Despicable Me gewerkt wordt, maar ook aan een spin-off over de maffe kleine gele monstertjes uit de franchise. In deze tweede film wordt Gru gerekruteerd door een organisatie die het tegen slechteriken opneemt. In plaats van de wereld te vernietigen, moet hij deze ditmaal dus zien te beschermen.
» Bekijk de trailer
» Lees de recensie
Waar Thor: The Dark World het al niet bepaald slecht deed aan de internationale box office, deed Iron Man 3 het nog vele malen beter. De film verdiende internationaal zo'n 1,2 miljard dollar, en dat tegen een budget van ongeveer 200 miljoen dollar. Door dat succes is het niet alleen de zestiende film ooit die meer dan 1 miljard dollar verdiende aan de box office, maar ook de vijfde best verdienende film ooit. Niet vreemd dus dat er de komende jaren nog vele andere Marvel-films gepland staan. Deze 'phase', zoals Marvel zijn plannen graag noemt, zal nog bestaan uit Captain America: The Winter Soldier, Guardians of the Galaxy en afsluitend uit The Avengers: Age of Ultron. De vraag is natuurlijk: hoelang houdt dit succes nog? Dat Marvel nog genoeg materiaal heeft blijkt wel uit een feature die we onlangs publiceerden.
» Bekijk de trailer
» Lees de recensie